Nagyvilág

Obama kiakadt

admin
admin

2010. 01. 23. 15:15

Éles hangon bírálta az amerikai kampánypénz-szabályozást az elnök: jönnek a lobbisták és a politikailag érdekelt cégek.

Barack Obama amerikai elnök szokatlanul éles szavakkal bírálta, és a demokrácia elleni közvetlen támadásnak minősítette szombaton, szokásos heti rádió- és internetes beszédében az amerikai Legfelsőbb Bíróság ítéletét, melynek értelmében a vállalatok ezentúl korlátozás nélkül költhetnek választási kampányokra.

“A döntés megnyitotta a zsilipeket a lobbipénzek korlátlan mennyiségének demokráciánkba áramlása előtt” – fogalmazott az amerikai elnök. “Általa a lobbisták új lehetőségeket kapnak dollármilliók reklámcélokra költésére, hogy rábírják a nép választott képviselőit, az ő érdekeikben lépjenek fel, vagy hogy megbüntessék azokat, akik ezt nem teszik” – mondta. Egyúttal figyelmeztetett: az ítélet révén külföldi konszerneknek lehetőségük lesz arra, hogy pártadományokkal beavatkozzanak az amerikai választásokba.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság egy húszéves tilalmat feloldva csütörtökön úgy döntött: a vállalatok ezentúl korlátozás nélkül költhetnek választási kampányokra. A testület élesen megosztott volt a kérdésben: a jövőbeni kongresszusi és az elnökválasztási kampányok finanszírozását döntően befolyásoló határozatát 5-4 arányú szavazással hozta meg.

Az eddigi szabályozás szerint gazdasági társaságok nem pénzelhettek közvetlenül választási hirdetéseket, és a pártok a vállalati adományokat csak adminisztrációs célokra fordíthatták. A legfelsőbb bírósági döntés értelmében a cégek ezentúl viszont bármekkora pénzösszeget fordíthatnak olyan reklámokra, amelyek egy-egy jelölt mellett vagy ellen folynak. Továbbra sem utalhatnak át viszont közvetlenül támogatást a jelölteknek.
A bírósági döntés vereség a kampányfinanszírozási korlátozás pártolóinak – köztük Obama elnöknek is -, akik azt hangoztatták, hogy gátat kell szabni az érdekcsoportok politikai befolyásának. A tilalom eltörlését üdvözlők viszont azzal érveltek, hogy az eddigi korlátozás szinte a szólásszabadság alkotmányba ütköző korlátozásával ért fel.

Az ítéletnek alighanem döntő befolyása lesz már az idei félidős, sorsdöntő fontosságú kongresszusi választásokra is. A legtöbbet a konzervatív republikánusok profitálhatnak belőle, akik a vezető üzleti körök hagyományos szövetségesei. Obamát ezzel szemben a novemberi választások során az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti többségét a kongresszus mindkét házában. Ezzel pedig tovább csökkennek esélyei arra, hogy nagyszabású törvényterveit, köztük a pénzügyi szektor szabályozását, egy klímavédelmi egyezményt elfogadását vagy az egészségügyi reformot a kongresszussal elfogadtassa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.