Nagyvilág

Visszatért az élet Haitibe

Kezdenek újra kinyitni a kis üzletek és gyógyszertárak a földrengés sújtotta haiti fővárosban, ahol a túlélők utáni kutatásról egyre inkább a sérült és hajléktalanná vált tömegek megsegítésére helyeződik át a hangsúly. A Világbank öt évre felmentette Haitit adóssága törlesztése alól. A magyar baptisták naponta több mint száz sérültet látnak el.

Port-au-Prince-ben ismét kinyitott a kisebb zöldséges üzletek, borbélyüzletek egy része, valamint egyes gyógyszertárak is újra várják a vásárlókat. A boltok egy része hitelt is nyújt a pénzszűkében lévő törzsvásárlóknak. A bankfiókok vidéken várhatóan pénteken, a fővárosban pedig szombaton nyitnak ki.

Átmeneti sátorvárosok

A természeti csapás becslés szerint másfél millió embert tett hajléktalanná. Mintegy 400 ezret a romba dőlt főváros környékén felépítendő falvakban terveznek elhelyezni. Közülük az első százezret a fővárostól északra, Croix Des Bouquets település mellett felhúzandó – egyenként tízezer fő befogadására alkalmas – ideiglenes sátorvárosokba telepítenének.

Az ENSZ brazil békefenntartó katonái már megkezdték a talajmunkákat egy olyan helyen, ahol az Amerikaközi Fejlesztési Bank 30 ezer embernek akar végleges otthont felépíttetni. A pénzintézet azt tervezi, hogy “munkáért élelmiszert” program keretében segít a haitiaknak felépíteni új házaikat, így korábbi lakóhelyük közelében maradhatnak.

Öt év haladék

Öt évre felmentette a Világbank a földrengés sújtotta Haitit a nemzetközi pénzintézettel szemben fennálló 38 millió dolláros adóssága törlesztésének kötelezettsége alól.

Több mint negyvenmillió eurónyi adományt ajánlottak fel Hollandia lakosai televíziós és rádióműsorokban a haiti földrengés károsultjainak javára. A kamerák előtt piros színű, “Segíts Haitin” feliratú pólót viselő hírességek fogadták a polgárok telefonhívásait, akik összesen közel 41,3 millió euró befizetésére tettek ígéretet. A műsorban részt vett Jan Peter Balkenende holland kormányfő is.

Dolgoznak a magyar baptisták

Naponta 120-130 sérültet látnak el a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársai. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat csapatát jelenleg hat magyar, öt amerikai (Észak-Karolina államból) és három helybéli alkotja. A baptisták két részre váltak: az egyik csoport a közkórházban maradt, és éjjel is végez műtéteket. A másik csoport mozgó mentőként a főváros peremkerületeit járja.

200 ezer halott is lehet

Haitit január 12-én rázta meg a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés, amely legalább 80 ezer halálos áldozatot követelt. A tragédiának becslések szerint kétszázezer halálos áldozata is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik