Külföld

Sugárfertőzés a német urándúsítóban

admin
admin

2010. 01. 22. 15:01

Az egyik berendezést tisztította egy alkalmazott az egyetlen német urándúsítóban, amikor veszélyes gáz került a levegőbe.

Baleset történt Németország egyetlen urándúsító üzemében, a gronaui urándúsítóban, és egy személyt sugárfertőzés gyanújával kórházba szállítottak – közölte pénteken az észak-rajna-vesztfáliai gazdasági minisztérium. A közlemény szerint a környék lakosságát nem fenyegeti veszély.

Véletlen egybeesés, hogy a német kormány ezzel egy időben kezdett tanácskozást az atomerőművek működési idejének meghosszabbításáról, ami már korábban is a környezetvédők, illetve az atomenergia használatát elítélő csoportok heves tiltakozásához vezetett. Megfigyelők arra számítanak, hogy az incidens nyomán a tüntetések újabb hulláma kezdődik.

A hivatalos közlemény szerint a baleset csütörtök délután történt, amikor egy alkalmazott az egyik berendezés tisztítását végezte. Eközben – eddig nem tisztázott okokból – urán-hexafluorid került a levegőbe. Az urán dúsításához használt vegyület különösen veszélyes lehet akkor, ha vízzel kerül érintkezésbe. A riasztóberendezés azonnal jelzett, az illetékesek a radioaktív sugárzás által érintett termet azonnal hermetikusan lezárták. Az üzem szóvivője szerint ezzel megakadályozták, hogy a szennyezett levegő a termen kívülre terjedjen át. A környék lakosságát ezért semmifajta veszély nem fenyegeti – állította a közlemény. A gyanú szerint sugárfertőzött férfit előbb a helyi kórházba, majd a nukleáris medicina terén legilletékesebb münsteri egyetemi klinikára szállították. Vizsgálata több napot vesz igénybe, állapota kielégítő.

A gronaui urándúsító üzem működését egyelőre leállították, és azonnali vizsgálat kezdődött annak felderítésére, mi okozta a történteket. Egy atomerőmű-ellenes észak-rajna-vesztfáliai szervezet pénteken követelte a gronaui üzem bezárását. Várható, hogy a felhíváshoz több más tartományi és tartományon kívüli szervezet is csatlakozik.

A német kormány közben megtartotta első ülését az atomerőművek működési idejének meghosszabbításáról. Miközben a korábbi nagykoalíciós kormány – a szociáldemokrata párt (SPD) nyomására – még úgy foglalt állást, hogy a nukleáris erőműveket 2020-ig fokozatosan bezárják, az új – konzervatív-liberális – kabinet már az atomenergia hosszabb távú alkalmazása mellett tette le a garast. Az atomerőművek működési idejének – 2020 utáni – meghosszabbítása szakértők szerint immár kész tény, jelenleg csupán az ehhez szükséges feltételek meghatározása folyik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.