Nagyvilág

Fagyriadó Romániában

Romániában sárga jelzésű "fagyriadót" rendelt el az Országos Meteorológiai és Hidrológiai Hatóság (ANMH). A már most is rendkívüli hideg még több napig eltart, további lehűlés várható.

Az ország legnagyobb részén már csütörtökön beköszöntött a szokatlanul hideg időjárás, a román meteorológiai intézet előrejelzései szerint január 27-ig további lehűlésre lehet számítani. A sárga figyelmeztetés az egész országra érvényes, ugyanis szerdáig mínusz 15 és mínusz 25 Celsius-fok között lesz a legalacsonyabb hőmérséklet éjszakánként, de napközben sem melegszik olvadáspontig a levegő.

A pénteken kiadott figyelmeztetés szerint csak az ország nyugati részét kerüli el a dermesztő hideg. Délkeleten pénteken és szombaton az erősödő szél miatt hófúvások is várhatók, a hőmérséklet pedig akár mínusz 32 fokig süllyedhet.

Brassóban péntek hajnalban mínusz 22 fokot mértek, de a hidegrekordok székelyföldi városában, Csíkszeredában is alaposan lecsúszott a hőmérő higanyszála. “Ilyen hideg tél még nem volt Csíkban” – mondják a helyiek, akik az előző napon hajnalban mínusz 25 Celsius-fokot mértek a levegőben, mínusz 28 fokot a talaj szintjén. A városban ezeken a reggeleken az autók szélvédőjéről kívül és belül egyaránt le kellett kaparni a jeget. A kisebb vízfolyásokon, tavakon jégréteg képződött, az Olt árterületén természetes korcsolyapályák jöttek létre.
A székelyföldiek “Románia hideg pólusának” nevezik Csíkszeredát, Gyergyóalfalut és esetenként a háromszéki Bodzafordulót is.

Mivel hegyek között fekvő zárt medencéről van szó, beszorul a hideg levegő, s a légmozgás hiánya miatt napokig ott is marad. A legalacsonyabb januári hőmérsékletet egyébként 1985-ben mérték Csíkszeredában, mínusz 38,4 fokot.

A környék lakói csodálkozva veszik tudomásul, hogy sem tavaly, sem az idén nem esett annyi hó, ami a síelők igényeit kielégítette volna. Az a kevés fehér csapadék, ami alkalmanként hullott, pár nap alatt elolvadt. A jelentős beruházással épült tusnádfürdői korszerű sípálya például tavaly csupán egy hétvégén működött, a tél idén sem volt kegyesebb a lesiklás szerelmeseihez. A környékre betörő hideghullámtól azt remélik a helyiek, hogy most legalább az eddigi hó megmarad a pályán, s valamennyi megtérül a tetemes befektetésből.

A Kárpátokon túli területeken ugyanakkor az elmúlt időszakban éppen a túlságosan sok hó okozott gondot, amely egy ideig nem olvad el a fagypont alatti hőmérséklet miatt. Bukarestben a polgármester rendkívüli intézkedéseket vezetett be a hajléktalanok védelmére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik