Külföld

Már csak a bolgár biztosjelölt meghallgatása van hátra

admin
admin

2010. 01. 21. 11:07

Csütörtökre zöld fényt kapott az őt meghallgató európai parlamenti szakbizottságtól mind a 25 EU-biztosjelölt, és már csak az - egyelőre meg nem hallgatott - új bolgár jelölt jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy az Európai Parlament elé terjesszék szavazásra az új összetételű Európai Bizottságot, az EU legfőbb végrehajtó testületét.

A jelölti meghallgatásokat az előző héten, valamint e hét elején tartották meg, és a szakbizottságok sorra tájékoztatták levélben Jerzy Buzek parlamenti elnököt a meghallgatás eredményéről. Végül a 26 jelölt közül 25 – köztük a magyar Andor László – kapott támogató értékelést.

A bolgár Rumjana Zseleva néhány nappal a meghallgatás után visszalépett, és a szófiai kormány Krisztalina Georgieva világbanki alelnököt jelölte helyette a humanitárius segítségnyújtási tárca élére. Csütörtökre ütemezték be Georgieva találkozóját José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Egyelőre nem világos, mikor tartják Georgieva parlamenti szakbizottsági meghallgatását. Jerzy Buzek parlamenti elnök ugyan szerdán azt mondta, hogy február 3-án, de időközben bonyolódott a helyzet.

A Strasbourgban zajló plenáris ülésen ugyanis sok képviselő elégedetlenségét hangoztatta amiatt, hogy nem kapta meg időben annak a megállapodásnak a szövegét, amely az Egyesült Államokkal való banki adatcseréről szól, és amelynek elvben február elsején hatályba kellene lépnie. Ezért felmerült, hogy január 27-re vagy 28-ra rendkívüli parlamenti ülést hívjanak össze.

Ha ez megtörténik, valamint ezzel egy időben Georgievát hajlandóak “gyorsított eljárással” jóváhagyni, akkor elvben 27-28-ra beilleszthető lenne a plenáris ülés napirendjébe az Európai Bizottságról való szavazás is. Ebben az esetben nem húzódna el a Bizottság megalakítása február 9-ig, miként azt szerdán Buzek még gondolta.

A végső menetrendről Buzek és a frakcióvezetők döntenek csütörtök délután.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.