Külföld

Virágzik a kalózkodás

admin
admin

2010. 01. 20. 08:28

Virágzik a kalózkodás az Ádeni-öbölnél, az Indiai-óceánon, egészen a Seychelle-szigetekig, mert miután a szomáliai kalózok kiterjesztették tevékenységüket, másfélszeresére nőtt a hozzájuk csatlakozó fiatalok száma.

A szomáliai kalózok kiterjesztették tevékenységüket az Ádeni-öböltől távolabb az Indiai-óceánra, egészen a Seychelle-szigetekig, ráadásul másfélszeresére nőtt a hozzájuk csatlakozó fiatalok száma. Jelenleg is 11 hajó van a birtokukban, 270 tengerészt tartanak fogva.

„Nagyjából százan vannak portyán a mieink közül, de figyelembe kell venni, hogy a napokban rossz volt az idő; vagyis a kint lévők létszáma nőni fog, ha a szél veszít erejéből. Egyre többen csatlakoznak, ez az egyik oka annak, hogy növekedett a támadások száma” – magyarázza egy kalóz, egy bizonyos Abdi Yare, a tengeri rablások afféle regionális központjaként funkcionáló Hararderében.

„A dologtalan fiatalok egyszerűen hallják a szóbeszédet, hogy a kalózok óriási váltságdíjakat söpörnek be, ennyi elég is, nincs szükség más ösztönzőre” – mondja a parti város egyik köztiszteletnek örvendő polgára.

„Virágzik az üzlet. Igazi barátokat szerzel, egy puskalövés nélkül elfoglalsz egy hajót, és néhány hét múlva már kezedben a pénz” – magyarázza lelkesen egy 23 éves kalóznövendék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.