Nagyvilág

Visszalépett a bolgár EU-biztosjelölt

Rumjana Zseleva bolgár EU-biztosjelölt elállt a jelöltségtől, és lemondott külügyminiszteri tisztségéről is - közölte kedden Strasbourgban az Európai Néppárt. Szófia a Világbank jelenlegi alelnökét jelöli utódjául.

A jelölt lemondó levelet írt Bojko Boriszov bolgár kormányfőnek.
Néhány perccel ennek bejelentése előtt Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának német vezetője újságíróknak Strasbourgban azt mondta: az lenne a legjobb, ha Zseleva önként visszalépne.

Schulz szerint a humanitárius segítségnyújtási tárca élére kiszemelt bolgár biztosjelölt – aki tavaly nyáron lett a jobboldali szófiai kormány külügyminisztere – alkalmatlannak bizonyult a poszt betöltésére. A szociáldemokrata politikus azt sem hajlandó elfogadni, hogy Zseleva egy másik tárcát kapjon az Európai Bizottságban. Emlékeztetett arra, hogy kezdeményezte a szófiai kormánynál Zseleva jelölésének visszavonását, új EU-biztos jelölését.

A humanitárius segítségnyújtási tárca élére került volna (fotó: MTI/EPA)

A humanitárius segítségnyújtási tárca élére került volna (fotó: MTI/EPA)

“A parlament nem engedheti meg magának, hogy a meghallgatások semmit se számítsanak” – fogalmazott Schulz.
Rumjana Zseleva múlt keddi brüsszeli meghallgatása kezdetén az EP illetékes szakbizottsága előtt össztűzbe került. Azzal vádolták meg, hogy vagyonnyilatkozatában elhallgatja – illetve EP-képviselővé választásakor, 2007-ben beadott nyilatkozatában elhallgatta – egy tanácsadó cég tulajdonlását.

Új jelölt a világbankból

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben bejelentette, hogy tudomásul veszi Rumjana Zseleva biztosjelölt visszalépését. Egyúttal közölte, hogy Bojko Boriszov bolgár kormányfő értesítette, hogy Szófia a Világbank jelenlegi alelnökét, Krisztalina Georgievát jelöli Zseleva utódjául.

Hétfőn az EP jogi szolgálata a mostani vagyonnyilatkozatban nem talált semmi kifogásolhatót, de a 2007-es pénzügyi érdekeltségi nyilatkozatot illetően nem tudott egyértelmű következtetésre jutni.

Zseleva a múlt keddi meghallgatás során – amikor a vagyonnyilatkozati heves vita félretétele után áttértek a szakmai kérdésekre – többek megítélése szerint nagyon gyenge válaszokat adott számos szakkérdésre.

Európai parlamenti folyosói értesülések szerint a keddi strasbourgi pártközi egyeztetésen Zseleva mellett csak a jobbközép néppárti frakció állt ki, a szocialisták, a liberálisok és a zöldpártiak elzárkóztak támogatásától.

“Ma reggel tudtam meg, hogy Zseleva lemond bolgár külügyminiszteri posztjáról és visszalép a biztosjelöltségtől” – mondta sajtótájákoztatóján Joseph Daul,a jobbközép irányzatú Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójának francia vezetője. Zseleva “kicsinyes harc áldozata lett” – jelentette ki a politikus. A bolgár jelölt “nem tudta elviselni, hogy megkérdőjelezték tisztességét” – mondta.

Később a néppárti frakció nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták: politikai ellenfeleik gátlástalanul tüzet zúdítottak Zselevára, bizonyítékok nélkül vádakkal illették, “és amikor rájöttek, hogy a személye elleni támadások alaptalanok, akkor megkérdőjelezték a kompetenciáját”.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának német vezetője azt mondta, hogy Zseleva az egyetlen, számára lehetséges döntést hozta meg. Schulz szerint a humanitárius segítségnyújtási tárca élére kiszemelt bolgár biztosjelölt – aki tavaly nyáron lett a jobboldali szófiai kormány külügyminisztere – alkalmatlannak bizonyult a poszt betöltésére. “A parlament nem engedheti meg magának, hogy a meghallgatások semmit se számítsanak” – fogalmazott Schulz.
Silvana Koch-Mehrin német liberális EP-képviselő úgy nyilatkozott, hogy Zseleva visszavonulása “ésszerű” volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik