Nagyvilág

Újabb bankokat államosított Chávez

Államosított a venezuelai bankfelügyelet három kereskedelmi bankot, mert állítása szerint különböző adminisztratív szabálytalanságok nehéz pénzügyi helyzetbe sodorták az intézményeket.

A Sudeban bankfelügyelet Caracasban közzétett döntése az InverUnion Banco Comercial, a Banco Del Sol és a Mi Casa bankokra vonatkozik.

A Sudeban szerint a venezuelai állam 95 százalék erejéig garanciát vállal a három pénzintézet több mint 165 ezer ügyfelének betétjeire, egyenként legfeljebb 14 ezer dollárnak megfelelő összeg erejéig.

A baloldali Hugo Chávez elnök vezette latin-amerikai országban tavaly november óta nyolc kereskedelmi bankot államosítottak, és bankigazgatókat, bankok résztulajdonosait – összesen kilenc személyt – vettek őrizetbe. Előállították a pénzügyi felügyelet korábbi elnökét is. A elfogottak közül többen kapcsolatban álltak állami vállalatok vezetőivel vagy magas rangú kormánytisztviselőkkel. Emiatt Chávez bírálói azt vetették az elnök szemére, hogy nem tudta felszámolni kormányában a korrupciót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik