Nagyvilág

Életfogytot kapott a kínai főbíró

admin

2010. 01. 19. 20:23

A kínai legfelsőbb bíróság volt elnökhelyettesét kenőpénzek elfogadása és sikkasztás miatt első fokon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Az 52 éves Huang Szung-jo (Huang Songyou) közel 4 millió jüant (574 ezer dollár) fogadott el 2005 és 2008 között és 1,2 millió jüan közpénzt sikkasztott el még 1997-ben, amikor még Kuantung (Guandong) tartomány Csancsiang (Zhanjiang) városában volt a helyi bíróság elnöke – állapította most meg a Huang ügyében eljáró Hopej (Hebei) tartományi Langfang város középfokú bírósága.

A bíróság ítéletében a vádlottat élete végéig megfosztotta politikai jogainak gyakorlásától és egyben elrendelte vagyonának elkobzását. Egyelőre még nem ismeretes, hogy Huang fog-e fellebbezni. A kuantungi születésű Huang 2002-ben lett a legfelsőbb bíróság elnökhelyettese és 2008 októberében váltották le posztjáról, fosztották meg párttagságától. A legfelsőbb bíróság történelmében ő az első vezető bíró, akit törvénysértés miatt távolítottak el a beosztásából.

A bíróság tájékoztatása szerint Huang önként bevallotta bűneit és a törvényellenesen megszerzett pénz többsége megkerült. Az ítélet azonban külön is hangsúlyozza, hogy „a vezető bíró tudatosan szegte meg a törvényt, aminek rossz hatása volt a társadalomra, s ezért súlyos büntetés illeti meg”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu

Hadházy Ákos kilép az LMP-ből

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.