Külföld

Mintha atomtámadás érte volna Haitit

admin
admin

2010. 01. 18. 23:25

Port-au-Prince egy olyan városra emlékeztet, amelyet atomcsapás ért - jelentette ki hétfőn Kenneth Merten, az Egyesült Államok haiti nagykövete a CNN-nek nyilatkozva. Hazánk százezer euróval segít Haiti-nek a pusztító földrengés utáni újjáépítésben.

Kenneth Merten a CNN-nek elmondta: vidéken is több várost szinte a földdel tett egyenlővé a legkevesebb 70 ezer halottat követelő január 12-i földrengés. Közlése szerint a nemzetközi segélycsapatok 75 embert mentettek ki a romok közül. “Az Egyesült Államok és nemzetközi partnerei minden egyes nappal több és több élelmiszert, vizet és gyógyszert osztanak szét” – mondta a nagykövet. Az incidensekről szólva úgy vélekedett, hogy “általánosságban az emberek nagyon nyugodtak”. Mint mondta, az amerikai katonák a rendfenntartásban csak kisegítő szerepet visznek a haiti rendőrség és az ENSZ-alakulatok mellett, szükség esetén segítenek a biztonság fenntartásában.

Az unió 92 millió eurót küld

Több mint százmillió euró azonnali segélyt nyújt az Európai Unió a múlt héten pusztító erejű földrengés által sújtott Haitinak – közölte hétfőn Brüsszelben Iván Gábor nagykövet, a magyar EU-képviselet vezetője. A tagállamok összesen 92 millió euróra tettek felajánlást, ebből Magyarország százezer eurót vállalt. A 92 milliót az Európai Bizottság forrásaiból 30 millióval kiegészítették, így 122 millió euró az azonnali uniós támogatás összege. Ezen felül további százmilliót szán az EU arra, hogy segítse Haitin az alapvető infrastruktúra helyreállítását.

A legfrissebb, korrigált EU-adatok szerint közel 1200 olyan EU-tagországbeli tartózkodott a földrengés idején a térségben, akiknek a sorsáról egyelőre nincs biztos értesülés. Közel nyolcszáz európait sikerrel kimentettek. Az egyértelműen azonosított európai unióbeli halálos áldozatok száma 28. Hétfő hajnalban még három haiti túlélőt sikerült kimenteni egy áruház romjai alól, és az ENSZ egy dán munkatársa is szinte teljesen sértetlenül került elő csaknem hat nappal a pusztító földmozgás után.

Egyre agresszívabb a lakosság

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága hétfői beszámolója szerint a földrengést követő hatodik napon továbbra is katasztrofális a helyzet Haitin, s a lakosság egyre agresszívabb az élelem és víz hiánya miatt. Egy kormánytag közlése szerint 70 ezret halottat temettek el eddig tömegsírokba. A hétfői jelentés ugyanakkor a részvétlenség terjedéséről ad hírt: a hullákat az utcára dobálják, és akit összegyűjtöttek, Port-au-Prince-ben helyenként utcai gödrökben égetik el. Már nem folyik a halottak kiásása a romok alól, onnan már csak a használható tárgyakat kaparják össze. A Vöröskereszt felhívja a figyelmet arra, hogy romlik az egészségügyi helyzet az ideiglenes táborokban, és járványok kitörése fenyeget, s az erőszakos incidensek, fosztogatások száma ugyanolyan ütemben nő, ahogy az emberek kétségbeesése.

Az ENSZ főtitkára további 3500 kéksisakos katona, illetve rendőr Haitira küldését kérte hétfőn a Biztonsági Tanácstól. Ban Ki Mun a testület zárt ülésén New Yorkban beszámolt azokról a tapasztalatairól, amelyeket vasárnapi hatórás látogatásán szerzett. Haitin jelenleg 11 ezer ENSZ-katona állomásozik. A létszámot a főtitkár 1500 rendőrrel és 2000 katonával szeretné növelni. Hétfőn további 2 ezer amerikai tengerészgyalogost várnak Haitira, akik a fosztogatók megfékezésére vethetők be. Folyamatosan, még éjszaka is dolgoznak Haitiban a magyar mentőcsoportok munkatársai – közölte hétfőn a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat.

Sokkoló tragédia

A baptisták két részre váltak, az egyik csoport Port-au-Prince-ben, egy klinikán már éjjel is műtéteket végez. Sok az amputálás, mert a beérkező betegek sérüléseinek 90 százaléka a végtagokat érinti, de folyik helyreállítás is. A másik csoport mozgó mentőként a főváros peremkerületeit járja. A haiti fővárosban nyolc kórház vált rommá, ezért az a klinika is túlzsúfolt, ahol a baptista csoport dolgozik. A folyosón is sebesültek vannak. Úgy néz ki, hogy szükség lesz egy második, az elsőt felváltó segélycsapat kiküldésére is. A református szeretetszolgálat Port-au-Prince repülőterén rendezkedett be, ott van a szállásuk is, és ott kezelik a sérülteket, akiket szervezetten szállítanak hozzájuk. Jól vannak ők is, de sokkolóak a benyomásaik a tragédiáról. Az emberek szemében látni, hogy elveszettnek érzik magukat, nem tudnak magukhoz térni, mivel szeretteiket nem sikerült kiemelni a romok alól.

Az amerikai hadsereg reményei szerint két-három napon belül meg lehet nyitni a segélyszállítmányok előtt a haiti főváros kikötőjét, amely súlyosan megrongálódott a földrengésben. Tönkrement a rakpartja és több berendezése, köztük az egyetlen emelődaru. A kikötőre nagy szükség lenne, mert a port-au-prince-i repülőtér nem győzi a több mint 30 országból érkező segélyszállítmányok fogadását, mivel csak egy leszállópályája van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.