Nagyvilág

Sikeres Obama első éve

Nehéz döntésekbe és fontos intézkedésekbe került, de Amerika elkerülte, hogy megismétlődjön a 30-as évekbeli nagy depresszió - közölte a Fehér Ház.

A tavaly januárban hivatalába beiktatott Barack Obama amerikai elnök sikeres első évet zárt – idézte David Axelrod elnöki főtanácsadó véleményét a USA Today napilap vasárnap. Axelrod – aki a napokban több fórumon és csatornán is kifejti üzenetét – azt mondta: Obama eredményesen tevékenykedett a három fő csapásirányban, a gazdaság megmentése, a gazdaság hosszú távú helyreállítása és az ország nemzetközi hírnevének javítása terén.

A főtanácsadó kifejtette, hogy a 787 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomag és egyéb fontos intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy ne következzen be egy az 1930-as évekbeli “nagy depresszióhoz” hasonló újabb mély válság, “ez nagyon komolyan fenyegette az országot”. Mint mondta, “az elnök több nehéz döntést hozott a recesszió leküzdése érdekében”.

A gazdaság hosszú távú helyreállítását illetően arra mutatott rá, hogy az Obama-adminisztráció több nagy kezdeményezése is ezt célozza: ide tartozik az egészségügy reformja, továbbá a pénzügyi szféra, az oktatás és az energiapolitika átalakítása.
Az ország javuló nemzetközi tekintélye kapcsán úgy fogalmazott, hogy “Amerikára a világban más szemmel tekintenek, mint néhány éve”. Utalt az új Afganisztán-stratégiára, a tervezett iraki csapatkivonásra, a muszlim világhoz való közeledésre, valamint a koppenhágai klímaváltozási csúcstalálkozóra. David Axelrod szerint a Barack Obama vezette Fehér Ház rendkívül erőteljesen és sikeresen tevékenykedett az elmúlt egy évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik