Nagyvilág

Pápa: tisztelet a katolikusok és a zsidók között

Minden probléma és nehézség ellenére a két vallás hívei között "a mély tisztelet légköre és a párbeszédre való készség" érződik - mondta Benedek pápa, mielőtt a rómaio nagyzsinagógába ment volna.

A nehézségek ellenére “nagy tisztelet” érződik a katolikusok és a zsidók között – jelentette ki XVI. Benedek pápa vasárnap néhány órával a római nagyzsinagógába tervezett látogatása előtt.

Azért látogatok el a római zsinagógába, hogy “újabb lépést tegyek a katolikusok és zsidók közötti egyetértés és barátság előmozdítása érdekében” – mondta a katolikus egyházfő dolgozószobájának ablakából a római Szent Péter téren összegyűlt híveknek.

Minden probléma és nehézség ellenére a két vallás hívei között “a mély tisztelet légköre és a párbeszédre való készség” érződik. Ez mutatja, hogy a kapcsolataink “már mennyire megértek”, és együtt teszünk bizonyságot mindarról, ami összeköt bennünket, nevezetesen a hitről az egyetlen Istenben, a család védelméről és a társadalmi igazságtalanságok elleni küzdelemről – fejtegette az egyházfő.

XVI. Benedek első alkalommal megy el a római nagyzsinagógába, 24 évvel a néhai II. János Pál pápa történelmi jelentőségű látogatása után. II. János Pál személyében katolikus egyházfő – 2000 év alatt – elsőként tette be a lábát zsinagógába, ahol “szeretett testvéreinek” nevezte a zsidókat.

A zsidó-katolikus párbeszédet a közelmúltban némileg beárnyékolta, hogy XVI. Benedek pápa decemberben “tiszteletreméltó” címmel ruházta fel XII. Pius pápát, s ezzel megtette az utolsó lépést a volt egyházfő boldoggá avatása előtt. Több zsidó szervezet tiltakozott a pápa rendelete miatt, mert szerintük a vészkorszak idején XII. Pius nem tett meg mindent az üldözött zsidók védelmében. Az ügy miatt egy vezető olasz rabbi bojkottálja a katolikus egyházfő zsinagógába tervezett látogatását. Egy Rómában élő holokauszt-túlélő ugyancsak jelezte, hogy tiltakozásul nem lesz jelen a zsinagógában XVI. Benedek látogatásakor.

Riccardo Di Segni római főrabbi, aki délután fogadja a pápát a zsinagógában, úgy nyilatkozott egy múlt heti lapinterjúban, hogy egyedül Isten tudja megítélni, vajon XII. Pius tett-e eleget annak idején a zsidók megmentéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik