Nagyvilág

Menti a menthetőt az izraeli külügyminiszter

Török diplomatákat látogatott Ehud Barak, hogy helyre hozza a kárt, amit négy napja okozott egy súlyos incidens.

Ankarában tárgyalt vasárnap az izraeli védelmi miniszter. Ehud Barak annak reményében tett egynapos munkalátogatást a török fővárosba, hogy ismét szorosabbá tehetik a kétoldalú kapcsolatokat, négy nappal egy súlyos diplomáciai incidens után. Barak, aki egyben kormányfő-helyettes, a legmagasabb rangú izraeli tisztségviselő, aki Törökországba látogatott Izrael egy évvel ezelőtti – Ankara által elítélt – gázai övezeti offenzívája óta.

Érkezése után Barak felkereste Mustafa Kemal Atatürknek, a modern Törökország megalapítójának mauzóleumát, majd megbeszélést folytatott Ahmet Davutogluval, a török diplomácia irányítójával. Közleményt nem adtak ki, de egy izraeli tisztségviselő szívélyesnek minősítette az eszmecserét. Barak ezután török kollégájával, Vecdi Gönüllel találkozott. Az izraeli közrádió szerint e tárgyalások elsősorban jelentős fegyverüzletekről szólnak. “A látogatás célja a kétoldalú viszony felmelegítése – mondta Barak egyik munkatársa. – Az izraeli-török szövetség mindkét fél számára stratégiai fontosságú.”

A török védelmi miniszter a tárgyalásokat követően azt mondta, hogy Törökország együtt akar működni Izraellel, és a két országot “szomszédoknak” nevezte, közös érdekeik okán.
“Amíg egybevágnak érdekeink, együttműködünk a közös problémák megoldásán. Szövetségesek, stratégiai szövetségesek vagyunk, amíg közös érdekeink erre kényszerítenek” – mondta Gönül.

A muzulmán, de világi kormányzású Törökország hosszú időn át Izrael szoros térségbeli szövetségese volt, amióta 1996-ban katonai együttműködési megállapodást kötöttek – az arab országok és Irán nagy megdöbbenésére. Sokat rontott azonban a kapcsolatokon a gázai offenzíva, amelyet Recep Tayyip Erdogan török kormányfő már számos alkalommal élesen bírált. Sem ő, sem Abdullah Gül államfő nem fogadta most Barakot.

A legutóbbi válság e héten robbant ki a kétoldalú viszonyban, amikor – egy Törökországban sugárzott, antiszemitának és Izrael-ellenesnek ítélt tévésorozat miatt – Tel-Avivban bekérették a török nagykövetet, s megalázó módon bántak vele. A török államfő a nagykövet hazahívásával fenyegetőzött, ha Izrael nem kér bocsánatot, amit az végül meg is tett. Ezután viszont Izrael fenyegetőzött azzal, hogy kiutasítja a nagykövetet, ha a török televízió folytatja a sorozat sugárzását, amely brutálisnak állítja be a zsidó állam hadseregét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik