Külföld

Megkezdődött az elnökválasztás Ukrajnában

admin
admin

2010. 01. 17. 07:55

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel helyi idő szerint 8 órakor Ukrajnában, hogy megválasszák az 1991 óta független Ukrajna negyedik elnökét.

A szavazásra jogosult több mint 36,5 millió állampolgár helyi idő szerint este 20 óráig adhatja le voksát Ukrajnában és 76 országban. Ez utóbbiakban 113 szavazókörzet működik, Magyarországon kettő. Ausztráliában már meg is kezdődött a szavazás, Oroszországban 60 ezer választót várnak az urnákhoz.

A választók 18 jelöltre adhatják le szavazatukat, a korábban közzétett felmérések szerint Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártja vezetője, volt kormányfő és Julija Timosenko, a nevét viselő pártszövetség (BJuT) vezetője, jelenlegi miniszterelnök a legesélyesebb a február 7-én esedékes második fordulóba való bekerülésbe. A 2004 decemberében a “narancsszínű forradalomban” megválasztott Viktor Juscsenko elnöknek gyakorlatilag nincs esélye az újraválasztásra.

Politológusok szerint lesz második forduló, annak ellenére, hogy a választások érvényességéhez a törvény nem írja elő az 50 százaléknál nagyobb részvételi arányt, és a megválasztáshoz elegendő a leadott szavazatok 50 százaléka plusz egy szavazat. A lakosság csalódottsága és apátiája mellett nagy szerepet tulajdonítanak a várható eredményben az “időjárási tényezőnek” is: Ukrajnában legalább két hete tart a havas-fagyos tél.

Megfigyelők – bár rámutattak a választási törvény hiányosságaira – “elfogadható” választásokra számítanak. Viktor Juscsenko elnök ígéretet tett, hogy tisztességes választások lesznek. A helyi sajtó a választást megelőző napokban ugyanakkor több sajátos esetről beszámolt: az egyik legnagyobb vitát kiváltott ügy a grúziai megfigyelők esete, akiknek nemzetközi megfigyelői státuszban való bejegyzését a központi választási bizottság elutasította.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat közlése szerint Odessza megyében iratokat találtak a választási bizottság tagjainak hamisított aláírásával, másutt olyan szavazólapokat, amelyekről törvénytelenül kihúzták Anatolij Hrincenko volt honvédelmi miniszter nevét.

A választások tisztaságára több mint 3000 külföldi megfigyelő felügyel, közöttük az Európai Tanács parlamenti közgyűlése, az Európai Parlament, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlése és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) küldöttsége.

Jurij Lucenko belügyminiszter előző nap elmondta, hogy a belügyi szervek személyi állományát mozgósítják a választásokra, minden szavazókörzetben legalább két rendőr fog felügyelni a rendre. A központi választási bizottság épületénél nagy létszámban vonultak fel a belügyi erők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.