Nagyvilág

Az ENSZ hétfőn tárgyal Haiti ügyéről

Mexikó kezdeményezésére hétfőre összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy a testület vizsgálja meg a földrengés sújtotta Haitin uralkodó helyzetet - jelentette be a mexikói külügyminisztérium.

A tárca helyi idő szerint szombaton Mexikóvárosban kiadott közleményében tudatta, hogy a BT-ülést Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vezeti majd.

Mexikó, amely a BT nem állandó tagállama, kezdeményezését azzal indokolta, hogy a természeti csapás olyan súlyos következményekkel járt, hogy az szükségessé teszi a nemzetközi közösség fokozott szerepvállalását a karibi országban. Ezt a szerepvállalást pedig a világszervezetnek kellene összehangolnia – vélik Mexikóvárosban.

A vöröskereszt becslése szerint 45-50 ezer halálos áldozatot követelt a Richter-skála szerinti 7-es erősségű keddi földrengés, a haiti kormány szerint a 200 ezret is elérheti a halottak száma.

Haitiba özönlenek a külföldi segélyszállítmányok, de René Préval elnök szombaton elismerte: egyelőre nehézséget okoz a segélyek szétosztásának összehangolása.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szombaton hivatalosan megerősítette, hogy a négy nappal korábbi haiti földrengésben életét vesztette a világszervezet helyi képviseletének vezetője.

Ban Ki Mun az ENSZ New York-i székházában nyilvánosságra hozott közleményében erősítette meg Hedi Annabi misszióvezető halálhírét. A tunéziai diplomata holtteste mellett a békefenntartó misszió székházának romjai között megtalálták Annabi brazil helyettesének, Luiz Carlos da Costának és Doug Coates kanadai rendőrbiztosnak a tetemét is – derült ki a dokumentumból.

René Préval haiti elnök a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva már napokkal korábban azt állította, hogy Annabi életét vesztette, de a világszervezet ezt eddig nem erősítette meg, eltűntnek nyilvánította a misszióvezetőt és több munkatársát.

A keddi, Richter-skála szerinti 7-es fokozatú földrengés idején Annabi az ENSZ-képviselet ötemeletes székházában volt, amely jóformán összedőlt.

A Hszinhua kínai hírügynökség vasárnapi jelentése szerint holtan találták meg Port-au-Prince-ben azt a nyolc kínai rendőrt is, akiket eddig ugyancsak eltűntként tartottak számon. Négyen az ENSZ-misszió békefenntartói voltak, négyen pedig a kínai közbiztonsági minisztérium küldöttségének tagjaiként tartózkodtak a karibi országban.

Ban Ki Mun rövidesen Haitiba látogat, hogy felmérje a természeti csapás következményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik