Nagyvilág

200 ezer halott is lehet Haitiben

Pesszimista jóslatot adott egy amerikai tábornok: szerinte az eddigi pesszimista becslések is csak a kiindulópontjai lehetnek a valós helyzetnek.

A Haitire irányuló amerikai katonai segélyszállítmányokért felelős tábornok szerint elképzelhető, hogy a földrengés halálos áldozatainak száma eléri a 200 ezret.

Ken Keen tábornok az amerikai CNN hírtelevíziónak vasárnap nyilatkozva azt mondta, “fel kell készülnünk a legrosszabbra”.
A kérdésre, menyire tűnik reálisnak a becslés, hogy a halottak száma 150-200 ezer között lehet, így válaszolt: “Úgy vélem, hogy a nemzetközi közösség ilyen számokat vesz figyelembe, ez a kiindulópont”.

Szerinte egyelőre túl korai, hogy tiszta képet lehessen alkotni, egy dolog azonban biztos, “egy eposzi léptékű tragédia történt”. Figyelmeztetett, hogy miközben Haitiban az utcákon általában nyugalom uralkodik, az erőszak növekvőben van. Az élelmiszersegélyek kiosztását hátráltatja az erőszaktól való félelem. A biztonság megteremtésére kell összpontosítani – fűzte hozzá. Elmondta, hogy hétfőig összesen 12 ezer amerikai katona érkezik az országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik