Nagyvilág

Teljes a káosz Haitin

Fosztogatás, összecsapások, logisztikai tanácstalanság és elviselhetetlen hullaszag - ez a haiti tragédia eddigi egyenlege. A helyzetet egy ijesztő, de szerencsére ártalmatlan utórengés is súlyosbította. Obama és elődei is beszálltak a mentésbe.

A haiti főváros kereskedelmi főutcáján összecsapásokba torkollott a fosztogatás szombaton – számoltak be az erőszakcselekményekről szemtanúk.

Csaknem ezer ember esett egymásnak Port-au-Prince-ben: a kövekkel, késekkel, jégcsákányokkal és kalapácsokkal felfegyverkezett fosztogatók valóságos csatát vívtak, hogy megkaparinthassák az összeomlott házakból, üzletekből való javakat, ruhát játékokat és más javakat. A korábban itt járőröző rendőrök közül egyet sem lehetett látni a bevásárló utcán az összetűzés idején.

Gondot okoz az élelem és egyéb szállítmányok szétosztása is. René Préval haiti elnök köszönetet mondott a nemzetközi közösségnek a földregés sújtotta karibi ország számára nyújtott segítségért, de elismerte: egyelőre nehézséget okoz a segélyek szétosztásának összehangolása.

Teljes a káosz Haitin 1

René Préval szombaton azt kérte az adományozóktól, hogy működjenek együtt a haiti kormányon belül létrehozott koordinációs bizottságokkal a segélyek minél gyorsabb szétosztása érdekében. Utalt arra, előfordult, hogy egyetlen nap alatt 74 repülőgép szállt le segélyekkel megrakodva a haiti főváros légikikötőjében. Az elnök különösen kérte a segélyek szállító szervezeteket, hogy ne próbáljanak meg versengve egymáson túltenni, és a csomagokat lehetőleg tervezetten igyekezzenek szétosztani. “Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, ezért hideg fejjel kell koordinálnunk, nem szabad egymásra mutogatnunk” – mondta.

Franciaország szombaton hivatalosan tiltakozott Washingtonnál amiatt, hogy a port-au-prince-i repülőteret működtető amerikai katonák nem engedtek leszállni egy francia repülő kórházat. Előző nap a francia gép, amelyen mentőalakulatok is utaztak, nem kapott leszállási engedélyt. A repülőtér ugyanis teljesen megtelt légi járművekkel.

A Vöröskereszt Nemzetközi Szervezetének a helyszíni beszámolója szerint Port-au-Prince köztereit ellepik a sebtében felállított ideiglenes alkalmi táborok, amelyek azonban az alapvető higiéniai igényeket sem elégítik ki. Nincsenek sátrak, vagy akár ponyvák. Ugyanakkor emberek tízezrei kényszerültek az utcára, és a szabad ég alatt töltik az éjszakákat. Nincsenek mosdók, ételkészítéshez szükséges eszközök és árnyékszékek sem. Az emberek elkeseredetten kutatnak élelem után. Az oszlásnak indult holttestekből áradó bűz miatt sokan arcmaszkot viselnek. A természeti csapás a város egyetlen negyedét sem kímélte meg – számoltak be a vöröskereszt munkatársai.

Teljes a káosz Haitin 1


Révész Szilvia, a jelen lévő baptisták szóvivője szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kisebb (a Richter-skála szerint 4,5-es erősségű) rengés keltett pánikot szombaton Haitin, de a szigetországban dolgozó magyar mentőcsapat tagjainak nem esett baja, folytatták munkájukat. Az utórengés nyomán pánik tört ki, sokan az utcákra rohantak – mondta a szóvivő.

Barack Obama szombaton a Fehér Házban azt mondta: az Egyesült Államok történelmének egyik legnagyobb mentőműveletét hajtja végre a földrengés sújtotta Haitiban. Az amerikai elnök két elődjének, George Bushnak és Bill Clintonnak a társaságában jelentette ezt be. A két volt elnök elfogadta Obama felkérését, hogy irányítsák annak az alapítványnak a tevékenységét, amely a természeti katasztrófa kárvallottjainak gyűjt adományokat.

Obama szerint a segélyek szétosztása hatalmas kihívást jelent. Egyben figyelmeztetett arra, hogy a segélyezési folyamat hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet. Obama közölte, hogy az amerikai állampolgárok egy külön erre a célra megnyitott internetes oldalon jelezhetik, hogy mekkora összeggel járulnak hozzá Haiti népének megsegítéséhez. Időközben elindult Haitiba Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Az őt szállító repülőgép rakterét is telerakodták segélycsomagokkal. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár várhatóan vasárnap érkezik a szigetországba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik