Nagyvilág

8 éves fiú szerepel a terrorista-gyanúsok listáján

Az amerikai légiközlekedés biztonságát ellenőrző szervezet listáin szereplő téves infromációk miatt több, mint 80 ezren fordultak eddig a hatóságokhoz. Azt kérik, hogy töröljék őket az adatbázisból, mert ugyanazt a nevet viselik, mint egy bűnöző.

Az amerikai légiközlekedés biztonságát ellenőrző szervezet listái közel sem tökéletesek. Ezt bizonyítja, hogy Mikey Hicks, egy nyolcéves kisfiú neve, egy félreértés következtében születése óta szerepel a gyanús személyek adatbázisában, ezért a repülőtéren rendszeresen, alapos ellenőrzésnek vetik alá, kétéves kora óta – írja a The New York Times.

Az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma több listát vezet a terrorista gyanús egyénekről. Ezek közül a legismertebb a különösen veszélyes egyének lajstroma – aki ebben szerepel, egyáltalán nem szállhat fel a gépre. Aki pedig a gyanús személyeket tartalmazó hatalmas adatbázisban szerepel, azt – őket a biztonságiak megmotozzák.

A nyolcéves Mikey Hicks is ezen a listán szerepel. Minden bizonnyal őt csak peches névrokonság miatt vetik alá az eljárásnak, de esete nem az egyetlen – több ezerre tehető a névazonosság miatt rendszeresen ellenőrzött személyek száma. Az elmúlt években több mint 81 ezren fordultak a hatóságokhoz azt kérve, hogy töröljék az adatbázisban tévedésből szereplő nevüket. Sőt, van, akinek annyira elege lett a repülőtéri biztonságiak zaklatásából, hogy nevet változtatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik