Nagyvilág

A Twitter segít Haitin

A gyors nemzetközi adományokon és segélyeken kívül az emberek globális összefogása is segíti a haiti földrengés áldozatait a közösségi hálózatokon keresztül.

A közösségi internet lehet a legnagyobb segítség a haiti földrengés áldozatai számára. A január 12-i 7-es erősségű földrengés epicentruma mindössze 16 kilométerre volt az ország fővárosától, Port-au-Prince-től.

A felhasználó tudósít

A kommunikációs csatornák megbénultak, a telefonok elnémultak. A Haitian Times szerint az egyetlen forrás, amin keresztül a világ értesülhetett a katasztrófa következményeiről, az internet volt. Elsősorban az olyan közösségi oldalakra kerültek fel szinte azonnal képek és rövid pár szavas tudósítások, mint a Twitter és a Facebook.

Jolie és Pitt, Oprah és Wyclef

A legnagyobb, a problémával foglalkozó Facebook-csoportnak már 84 000 tagja van. A Twitteren olyan sztárok buzdítanak adakozásra, mint Paris Hilton, Ben Stiller, vagy Lindsay Lohan – írja az MTI. Wyclef Jean, a haiti származású énekes azonnal a helyszínre utazott, ahonnan szerdán visszatérve úgy nyilatkozott, hogy a helyzet a fővárosban minden képzeletet felülmúl, azonnali cselekvésre van szükség.

Oprah Winfrey a Vöröskereszt anyagi támogatására biztatta az amerikaiakat, és több hollywoodi filmstúdió is bejelentette, hogy adományt küld a szervezetnek. Angelina Jolie és Brad Pitt egymillió dollárral járult hozzá a szükséges orvosi ellátás megszervezéséhez.

A Twitteren az adományozáshoz szükséges tippeket és a szervezetek nevét listázzák a felhasználók. A csak erre a célra alakított 9 legnagyobb alapot sorolja fel a Mashable nevű honlap. Ezek között van több keresztény és zsidó szervezet, valamint külön adományalapot állított fel Wyclef Jean is.

Az amerikai Földrajzi Kutatóintézet geológusa, Kristin Marano szerint 1770 óta nem volt Haitin a mostanihoz fogható földrengés. 1946-ban a Hispaniola-szigetet, melyen Haiti és a vele szomszédos Dominika fekszik, 8,1-es erősségű rengés rázta meg. A rengést követő cunamiban akkor 1790 ember vesztette életét. A mostani földerengést még a több mint 300 kilométerre fekvő Kubában is érezni lehetett.

Az épületek rossz állapotban voltak

A 9 millió haiti lakos legalább egyharmadát érintette a katasztrófa. Az ország lakosságának nagy része egyébként is mélyszegénységben élt, és az épületek többségének az állapota is hagyott kívánnivalót maga után. 2008 novemberében a fővárosban összeomlott egy iskola és maga alá temetett több száz diákot. Az esetet követően Port-au-Prince főpolgármestere úgy nyilatkozott, hogy a főváros épületeinek körülbelül 60 százaléka még normál körülmények között is könnyen összedőlhet.

A nemzetközi közösség gyorsan reagált. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-Mún 10 millió dolláros gyorssegélyt irányzott elő, a Világbank ezt további 100 millió dollárral egészíti ki – írja a CNN. Az Európai Unió 3 millió eurót, Brazília 10 millió dollárt. Mentőcsapatokat küldött Kína, Izland és az egykori gyarmattartó, Franciaország is. Venezuela orvosokat és tűzoltókat indított. Magyarországról a magyar Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat is két-két orvost küld, valamint három mentőkutyát.

Barak Obama gyors és összehangolt segítséget ígért, Bill Clinton volt amerikai elnök pedig felhívta az amerikaiak figyelmét, hogy a legjobb, ha pénzt küldenek, adakoznak a katasztrófa által sújtott emberek számára. Több sérültet vittek Guantanamo szigetének kórházába, de érkeztek sebesültek Santo Domingo szigetére és Dominikára is az amerikai tengerészet segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik