Nagyvilág

Káosz uralkodik Haiti fővárosában

Haiti fővárosában káosz uralkodik. Az eltűntek között van 150 ENSZ-alkalmazott is. Az amerikai külügyminiszter és a védelmi miniszter lemondta külföldi útját a földrengés miatt.

Haiti fővárosa, Port-au-Prince romokban hever. Ezrek vannak még az összedőlt épületek alatt. Az országban szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartók segítenek a helyi lakosoknak az áldozatok felkutatásában. A mentést nagyon nehezíti a munkagépek hiánya.

A földrengésben az ENSZ-misszió 14 tagja is életét vesztette, 56-an pedig megsérültek. A világszervezet szerint az áldozatok száma ennél sokkal magasabb is lehet, mivel közel 150 ENSZ-alkalmazott sorsa egyelőre ismeretlen.

A fővárosban változatlanul káosz uralkodik, távközlési kapcsolat híján a helyi hatóságok nem képesek megszervezni a mentési munkálatokat. A helyi lakosok az utcán hagyják heverni a holttesteket, áldozatok teteme látható szerte a fővárosban.

Port-au-Prince utcáin a romok akadályozzák a járművek közlekedését. Nincs élelmiszer, ivóvíz és orvosság. Semmit se tudni Haiti más, földrengés sújtotta vidéki városairól. Az ENSZ becslése szerint a földrengés által érintett térségben közel 3,3 millió ember él.

A nemzetközi közösség a haitiak segítségére sietett, de a segítségnyújtást és a helyzetfelmérést akadályozza az, hogy nincs telefonösszeköttetés a szigetországgal. Megérkezett már egy mentőcsapat az Egyesült Államokból és Kínából, és várhatóan más országokból is elindulnak a mentéshez értő szakemberek.

Oroszországból az éjszaka folyamán útnak indult két repülőgép: az egyikkel mentőcsapat utazik, a másik mentéshez szükséges berendezéseket szállított, és hamarosan még egy gép elindul gyógyszerekkel és “repülőkórházzal” a fedélzetén.

Az amerikai külügyi és a védelmi tárca vezetője is lemondta szerdán külföldi útját a haiti földrengés miatt.

A Hawaiin tartózkodó Hillary Clinton külügyminiszter bejelentette, hogy lemondja Ausztráliát, Új-Zélandot és Pápua Új-Guineát felölelő kilencnapos körútját. A tárcavezető visszatér Washingtonba, hogy segítsen a Haitiba irányuló amerikai segélyek megszervezésében.

Nem sokkal ezután pedig Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője közölte, hogy Robert Gates védelmi miniszter is elhalasztja ausztráliai útját, hogy folytathassa a haiti válság rendezését célzó teendőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik