Nagyvilág

Fosztogatók lepték el Haitit

Fosztogatók járták csütörtökön, a Haitit sújtó nagy erejű földrengés után két nappal a szigetország fővárosának, Port-au-Prince-nek az utcáit; közben segélyszervezetek a logisztikai nehézségekre panaszkodtak.

A Viva Rio brazil segélyszervezet szóvivője arról tájékoztatott Port-au-Prince-ből, hogy a városban fosztogatják az összedőlt élelmiszer-áruházakat. Az ENSZ kéksisakosait nem lehet látni, és szórványosan lövések hallatszanak, a segélyszervezeti szóvivő azt mondja, valószínűleg a javaikat védelmező emberek próbálják távol tartani a támadókat.

A segélyszervezeteknek óriási logisztikai feladattal kell megbirkózniuk ; a főváros, Port-au-Prince nemzetközi repülőterén nem üzemel az irányítótorony, és a kikötő is használhatatlan, mert mindhárom daruja romba dőlt a földrengésben – közölte csütörtökön az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

Az első feladat most az életmentés; a túlélők kimentése az omladék alól és a sebesültek ellátása – sorolta az OCHA szóvivője a szervezet genfi székhelyén.

Elisabeth Byrs elmondta, amíg nem állítják helyre az irányítótornyot – ez szavai szerint remélhetőleg csütörtök estére sikerül – addig a pilóták szemmérték alapján, külső segítség nélkül teszik le a segélyt hozó repülőgépeket. “Ez valóban gond” – tette hozzá az ENSZ-illetékes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik