Nagyvilág

Törvényszerű volt a sok áldozat Haitin

A földrengés a kedvezőtlen földrajzi fekvés, valamint a több mint húsz éve dúló, s a gazdaságot térdre kényszerítő belpolitikai válságokból fakadó nyomor miatt okozott ilyen hatalmas mértékű pusztítást Haitin - vélik szakértők.

Az amerikai kontinens legszegényebb állama mindössze kétórás repülőútra fekszik Miamitól, a meleg vizű és homokos strandjairól méltán híres Karib-tengerben. A Hispaniola szigetén a Dominikai Köztársasággal osztozó Haiti azonban egy törésvonalon fekszik, így rendszeresek a földrengések az országban.

Nem elátkozott sziget

Egy névtelenül nyilatkozó francia szakértő, magas rangú diplomata szerint Haiti bajainak gyökere – a természeti csapásokat nem számítva – a történelemben gyökerezik, szó sincs arról, hogy „elátkozott sziget” lenne. A Duvalier család 30 évig tartó diktatúrája után, 1986-ban véres államcsínyek által szabdalt politikai válságok sorozata indult el Haitin. A korrupció átjárja az intézményeket, az egymást követő politikai rendszereket nemzetközi szankciók sújtották.

A mély szegénységbe süllyedt országban a népesség gyors növekedésének köszönhetően közel tízmillióan élnek, akiknek első számú gondja a napi betevő falat előteremtése. A hegyes-völgyes országban letarolták az erdőket és bozótosokat, hogy a főzéshez szükséges faszenet előállítsák.

Kártyavárként dőltek a viskók

A mértéktelen erdőirtás még sebezhetőbbé tette az országot, amelyet az Atlanti-óceánon június és november között keletkező hurrikánok és forgószelek nagyon gyakran érintenek. Ha esik az eső, semmi nem állítja meg a vizet, így rengeteg az áradás Haitin. A XX. század eleje óta mintegy száz trópusi vihar, forgószél, áradás vagy földcsuszamlás sújtotta az országot. 2008-ban a hurrikánszezon végeztével az ország bruttó hazai termékének 15 százalékára rúgtak az újjáépítés költségei, amelynek csak elenyésző hányadát fedezték a nemzetközi támogatások.

A főváros, Port-au-Prince a legékesebb példája annak, hogy Haiti képtelennek bizonyult alkalmazkodni az időjárás viszontagságaihoz. Az évek múlásával egyre nagyobbá váltak a nyomornegyedek, amelyeket kövekből, kavicsokból vagy egyszerűen csak hullámpalákból felhúzott viskók alkotnak. A szó szerint a domboldalakhoz tapasztott kunyhók kártyavárként omlanak össze még akkor is, ha csak egy kicsit hevesebb az eső. Egy nagyobb földrengés iszonyú pusztítást végezhet.

Haiti jelenleg is nemzetközi – pénzügyi, politikai és diplomáciai – segítséggel vegetál. A mérhetetlen szegénység és az erős állam hiánya kedvez a kábítószer-csempészésnek, így az ország az egyik tranzitállomása az Egyesült Államokba irányuló latin-amerikai kokainnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik