Nagyvilág

Tiszteletet kér Izrael

Törökország hazahívja nagykövetét Tel-Avivból, ha Izrael szerda estig nem rendezi a nagykövettel szembeni megalázó bánásmód keltette válságot - idézte az Anadolu török hírügynökség szerdán Abdullah Gül államfőt.

„Ma estig adtunk haladékot. Ha nem javítják ki (a hibájukat), nagykövetünk holnap az első géppel hazatér” – figyelmeztetett a török elnök. Az ankarai külügyminisztérium név nélkül nyilatkozó tisztségviselői „elégtelennek” minősítették Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes sajnálkozó közleményét, és egyértelmű bocsánatkérést követelnek.

Egy antiszemitának és Izrael-ellenesnek ítélt tévéfilm törökországi sugárzása miatt Ajalon magához kérette Ahmet Oguz Celikkolt. A nagykövet hosszú várakozásra kényszerült egy folyosón, majd irodájában fogadta őt a miniszterhelyettes úgy, hogy találkozójuk idején csak izraeli zászlócska volt az asztalon. A fotók tanúsága szerint Celikkol bűnbánó arccal ült egy alacsony kanapén, míg Ajalon és három másik funkcionárius magas székekről nézett le rá. Kezet sem fogtak vele.

A ciprusi látogatáson lévő Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter felszólította szerdán Törökországot, hogy „tisztelettel” viseltessen Izrael iránt, miközben hangsúlyozta, hogy országa nem akar konfrontációt vagy vitát Ankarával. „Sok éven át jó kapcsolataink voltak Törökországgal, s tiszteljük a török államot és népet – mondta újságíróknak. – De pontosan ezt várjuk el mi is, hogy tisztelettel bánjanak velünk. Minden kérdés, minden probléma kezelhető közvetlen párbeszéd útján, még ha egyes kérdésekben nem vagyunk is egy hullámhosszon”.

„Nem tűrünk el semmiféle antiszemita megjegyzést vagy Izrael állam zsidói elleni provokációt” – folytatta a miniszter, és kifejezte reményét, hogy „visszatalálunk az országaink közti normális kapcsolatokhoz”. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnap esedékes ankarai látogatásának közeledtével a diplomáciai incidens válságot idézhet elő Izrael és Törökország viszonyában, amely feszültté vált Izrael egy évvel ezelőtti gázai övezeti offenzívája miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik