Nagyvilág

Romániában tombol a H1N1

Míg Magyarországon kezd lecsengeni a H1N1 első hulláma, Romániában most kezd igazán bedurvulni a járvány. Volt olyan nap, hogy kilencen haltak meg. Keleti szomszédunknál alacsony az oltottság.

Bár csak ma délután összegzi az ÁNTSZ január első hetének újinfluenza-megbetegedéseit, Falus Ferenc országos tiszti főorvos az fn.hu-nak elmondta: valószínűleg kezd lecsengeni Magyarországon a járvány első hulláma. Hivatalos adatok délután várhatóak.

Falus Ferenc ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy keleti szomszédunknál most kezd igazán tombolni a H1N1.

Múlt héten például volt olyan nap, amikor kilenc újabb áldozatot szedett a vírus Romániában, és 120-an betegedtek meg. A halottak száma már a százhoz közelít, a betegeké pedig meghaladta a hatezret. Ráadásul az egyik népszerű, fiatal színész, az egyébként egészséges Toni Tecuceanu halálhíre nyomán az emberek megrohanták a rendelőket, hogy beoltassák magukat.

Korábban Romániában alacsony volt az oltási kedv: az ottani egészségügyi tárca kimutatása szerint január 3-ig összesen 210 ezer ember kapta meg az oltóanyagot, de azóta a szokásos napi átlagnak a tízszeresére nőtt a magukat beoltatni akarók száma.

Szakértők szerint Romániában várhatóan január közepén tetőzik a járvány. Adrian Streinu Cercel egészségügyi államtitkár kifejtette: december elejétől gyorsult fel hirtelen a kór terjedése, ráadásul a betegek halálozási aránya az említett időszakban 0,52 százalékról 1,32 százalékra emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik