Nagyvilág

Kína számon kéri Google-éket

A kínai hatóságok több információt kérnek a Google internetes szolgáltató cégtől, amely a hivatalos oldalán jelentette be: lehet, hogy kivonul az országból.

A kínai internethatóságok több tájékoztatást kérnek a Google internetes szolgáltató cégtől, azért, mert keddi nyilatkozatuk szerint lehet, hogy távoznak az országból. David Drummond, a Google fő jogi képviselője a cég hivatalos oldalán hirdette ki, hogy “felülvizsgálják üzleti tevékenységük lehetőségeit Kínában”.

A kaliforniai cég közölte, hogy “a továbbiakban nem hajlandó cenzúrázni a keresést a google.cn-ben”, a kínai keresőprogramban.

Egy a Hszinhua hírügynökségnek nyilatkozó kínai tisztségviselő szavai szerint “még nehéz megmondani, hogy a Google távozik-e Kínából vagy sem, ezt senki sem tudja”. Mint mondta, kollégáinak a többsége borúlátó, mert “nem lesz megegyezés, ha egyik fél sem enged”.

Ha a Google távozik Kínából, mintegy 700 alkalmazott veszíti el a munkáját – tette hozzá. “Egy szerda reggeli gyűlésen közölték, hogy a Google talán elmegy Kínából, és mindannyian nagyon szomorúak vagyunk” – mondta egy alkalmazott. Drummond mindamellett a cég honlapján megjegyezte, hogy a Google még tárgyalni próbál a pekingi kormánnyal kedvezőbb működési feltételekről.

Kínában helyi idő szerint szerdán későn este a Google kereső lapján még mindig ott a figyelmeztető mondat, ami szerint a helyi törvényekkel, jogszabályokkal és a politikával összhangban egyes keresési eredmények nem láthatók”.

Majdnem lehetetlen, hogy a Google itthagyja Kínát” – véli Kuo Ko (Guo Ke), a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének professzora, kiegészítve azzal, hogy a kínai kormány nem fog lemondani a cenzúráról”. „A kormány számára nem oszt, nem szoroz, hogy a Google befejezi-e tevékenységét az országban, miközben a Google jelentős gazdasági veszteséget lesz majd kénytelen elszenvedni, ha elhagyja a kínai piacot” – nyilatkozta Kuo a Hszinhuának. Az esetleges kivonulás igazi vesztesei az internetfelhasználók lesznek – jegyzi meg Kuo azzal, hogy véleménye szerint a Google macska-egér játékot játszik és igyekszik az internetezők mérgét, vagy csalódottságát kihasználni és abból tőkét kovácsolni.

Kínaiak milliói rajongói és hűséges használói a Google-nak és szolgáltatásainak, a Gmail-nek, a Gtalk-nak és a Picasa-nak. Rengetegen mentik és őrzik fontos információikat és ismerőseik elérhetőségét a Google Docs rendszerében. Ha tehát a Google befejezi működését Kínában, akkor valemennyi felhasználónak előzetesen le kell mentenie levelezését, dokumentumait, képeit – írja összeállításában a Hszinhua, és végül idézi még Kuót, aki szerint a kormány soha nem fog megalkudni ideológiai-, vagy más alapvető, lényegi kérdésekben. Ugyanakkor a Google-ügy jó figyelmeztetés arra, hogy az internet ellenőrzését végezhetné visszafogottabban és okosabban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik