Nagyvilág

Ismét házasodhatnak a melegek?

Kedden ismét szövetségi bíróság elé került az azonos neműek közötti házasságkötés. A Kaliforniában zajló per kulcsfontosságú, az ügy valószínűleg az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságára kerül. Videó!

A két kaliforniai meleg pár által benyújtott kereset az ellen a jogszabály ellen irányul, amely az azonos neműek közötti házasságkötést tiltja Kaliforniában – írja a CNN. Bármely döntés születik is a bíróságon, az ügy végül nagy valószínűséggel a Legfelsőbb Bíróság elé kerül majd, meghatározva ezzel az Egyesült Államok egész területén a melegek házasodására vonatkozó szabályokat.

A per támogatói szerint a ma kezdődött tárgyaláson végül olyan történelmi jelentőségű ítélet születhet, mint amilyen a szegregációt vagy a feketék és fehérek közötti házasság tilalmát eltörlő döntés volt.

Az alkotmány biztosítja a házassághoz való jogot, de azáltal, hogy csak heteroszexuális pároknak engedélyezi, diszkriminálja a homoszexuális állampolgárokat – árvelnek a meleg párok.

Kronológia

2004 San Franciscóban engedélyezik a meleg párok házasságát, a legfelsőbb bíróság hónapokkal később semmissé teszi a törvényt
2008 május: a legfelsőbb bíróság legalizálja az azonos neműek közötti házasságot
2008 november: vallási és konzervatív csoportok kezdeményezésére népszavazást tartanak, melynek eredményeképpen ismét csak a heteroszexuális párok házasodhatnak
2009 március: civilszervezetek megtámadják a jogszabályt arra hivatkozva, hogy az egyneműek házasságáról szóló referendum alkotmányellenes volt
2009 május: a legfelsőbb bíróság megállapítja, hogy a népszavazás nem ütközött az alkotmányba

A per ellenzői szerint a kedden kezdődött bírósági tárgyalás „egy újabb kísérlet a 2008-as, a melegházasságról szóló népszavazás eredményének aláásására”. A két éve tartott referendum eredményei alapján ugyanis a kaliforniai szavazók 52 százaléka támogatja a melegek házasságát tiltó törvényt.

A per kapcsán éles vita alakult ki az online média bírósági tárgyalások során betöltött szerepéről. A tárgyalást vezető bíró szerint nincs akadálya annak, hogy a pert online közvetítsék, a legfelsőbb bíróság szerint azonban jogilag aggályos lehet.

Közben hétfőn XVI. Benedek pápa a teremtés elleni támadásnak nevezett minden olyan törvényt, amely mellőzi, hogy csak férfi és nő köthet házasságot.

A 82 éves egyházfő kifejtette: „Isten teremtményeit, mint az embert, lehet védeni és veszélyeztetni. Ilyen veszély fenyegeti a teremtményeket olyan törvények vagy javaslatok részéről, amelyek a diszkrimináció elleni küzdelemre hivatkoznak, miközben csapást mérnek arra a biológia alapra, amely megkülönbözteti a nemeket”.

„A szabadság nem lehet abszolút, az embernek kijelölt utat nem határozhatja meg a szeszély vagy az akaratosság, sokkal inkább az a szándék, ami Isten akaratát mutatja – mondta a Vatikánba ekkreditált diplomaták előtt a pápa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik