Külföld

Németországot megbénította a hó

admin
admin

2010. 01. 11. 11:23

Bár a rendkívüli állapotot feloldották, a hétfőn reggel újra kezdődött havazás miatt továbbra is kritikus a helyzet Németország északi, illetve északkeleti tartományaiban.

Hétfő kora délelőtti értesülések szerint különösen Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Schleswig-Holstein tartományokban okozott újabb nehézségeket a havazás és a változatlanul tartó hófúvás, illetve szélvihar. Rügen és Fehmarn szigetén a hatalmas mennyiségű hó több települést szinte teljesen elzárt a külvilágtól, a lakosság ellátását ennek ellenére sikerül biztosítani.

Kiáradt a tenger

Számos tengerparti városban, illetve településen a szélvihar felkorbácsolta hullámok következtében áradások voltak, a tengervíz több helyütt a gátakat fenyegette. Lübeck és Neustadt belvárosában a lakóknak nemcsak a hóval, hanem a kiáradt tengervízzel is küzdeniük kellett.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Schleswig-Holstein és Alsó-Szászország tartományokban hétfőre iskolai szünetet tendeltek el. Az északi régiókban változatlanul jelentős fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több járatot töröltek, a vonatok többsége pedig meglehetős késéssel közlekedik. A válságstáb mindhárom tartományban állandóan ülésezik, és értékeli a helyzetet. Mindenesetre a hatóságok az érintett körzetek lakosságát a délelőtt folyamán szolidaritásra, illetve egymás segítésére szólították fel.

Az elmúlt napokban leesett hatalmas hómennyiség egyes helyeken szinte megoldhatatlan feladat elé állította a hó eltakarításával foglalkozó hatóságokat. Hírek szerint egyes északi településeken a parkoló járműveket teljesen beborította a hó, 30 járműnek egyszerűen nyoma veszett. Változatlanul érvényben van az a felhívás, hogy elsősorban az északi körzetekben autóval senki ne induljon útnak, de ha mégis megteszi, rendkívül lassan közlekedjen.

Nem jár a vasút, törölték a repülőjáratokat

Az elmúlt napokban kialakult rendkívüli helyzet valamelyest enyhült az ország középső és déli részén, a közlekedés azonban változatlanul roppant nehézkes. Több helyi, illetve nemzetközi vasúti járatot ezekben a régiókban is töröltek.

Továbbra is fennakadások vannak a légi közlekedésben. A frankfurti repülőtér szóvivőjének közlése szerint az elmúlt hétvégéhez képest hétfőre valamelyest javult a helyzet, de változatlanul járatkimaradásokkal, illetve jelentős késésekkel kell számolni. A járatkimaradások kapcsán a szóvivő Londont, Varsót és Madridot említette, azt tanácsolva: az indulásról, illetve az érkezésről minden érintett előzetesen tájékozódjon.

A hatóságok felhívták a figyelmet: a járatkimaradások, illetve a késések miatt az utasokat kártérítés illeti meg. Ugyanez vonatkozik a vasúton közlekedőkre is.

A meteorológusok szerint enyhülés csak lassan várható, és ha a havazás csökken is, a hideg, illetve a fagy még napokig tart. A hóeltakarítás pedig minden bizonnyal napokat vesz majd igénybe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.