Külföld

Csak a lengyel GDP nőtt az EU-ban

admin
admin

2010. 01. 11. 07:59

A harmadik negyedévben egyedül a lengyel gazdaság nőtt az egész EU-ban éves összehasonlításban. A hazai piac támogatásának azonban nagy ára volt és lesz: az Európai Bizottság utolsó előrejelzése szerint Lengyelország államháztartási hiánya tavaly a GDP 6,4 százaléka lehetett, idén 7,5 százaléka lesz, ez jóval több, mint az EU-tagok számára kötelezően előírt legföljebb 3,0 százalék.

Remélhető, hogy idén a második félévben már jobban növekednek a költségvetés bevételei, és így sikerül megfékezni a közadósság további duzzadását, idézte Boni nyilatkozatát a Gazeta Wyborcza című lap hétfő reggel.

A hét végén a lengyel jegybank alelnöke, Zbigniew Hockuba úgy vélte, hogy a tavalyi utolsó negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) mindenképpen több mint 2 százalékkal, de akár 2,5-3 százalékkal is meghaladhatta az egy évvel korábbit.

Hockuba szerint a lengyel GDP az idén 2-3 százalékkal nő, de a munkanélküliség 12-13 százalékos lesz. (Decemberben 11,9 százalékos volt, novemberben pedig 11,4 százalékos.)

Az export csökkenését ellensúlyozó, viszonylag nagy hazai piac segítségével Lengyelország nagyjából megúszta a nemzetközi gazdasági válságot, legalábbis a GDP szintjén. Lengyelország gazdasági növekedése 2008-ban 5 százalékos volt, tavaly az első negyedévben 0,8 százalékra lassult az ütem éves összehasonlításban, majd a harmadik negyedévre már 1,7 százalékra kapaszkodott vissza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.