Nagyvilág

Josipovic lett Horvátország elnöke

Az előre jelzettnél is nagyobb arányban Ivo Josipovic ellenzéki szociáldemokrata jelölt nyerte meg a horvátországi elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulóját a hivatalos eredmény szerint.

A voksok 99,62 százalékának összesítése után közzétett nem hivatalos eredmény szerint Josipovic 60,29 százalékkal végzett az első helyen. Ellenfele, a függetlenként induló Milan Bandic zágrábi polgármester a szavazatok 39,71 százalékát gyűjtötte be – jelentette be a központi választási bizottság vasárnap éjjel.

A választás előtti közvélemény-kutatások csekélyebb, 52-55 százalékos előnyt jósoltak Josipovicnak.

A szavazóhelyiségekből távozó választópolgárok megkérdezésén alapuló, az urnazárást követően közzétett felmérés azonban már fölényes győzelmet ígért Josipovicnak. A Nova televízió által közzétett adatok szerint a kormány reformjainak és korrupcióellenes kampányának támogatását ígérő Josipovic a szavazatok 64,6 százalékát szerezte meg.

A részvételi arány a második fordulóban 50,28 százalék volt.
Azóta, hogy Horvátország 1991-ben függetlenné vált, ez az ötödik elnökválasztás. Stjepan Mesic jelenlegi államfő második ötéves mandátuma februárban jár le. Josipovic a független Horvátország harmadik elnöke lesz.

A december 27-i első fordulóban a jogász végzettségű, a politikában kevésbé járatos Josipovic végzett az élen tizenegy másik jelölt előtt. Bandic, akinek polgármestersége idején az elmúlt évtizedben számos középületet emeltek Zágrábban, megszerezte a befolyásos horvát katolikus egyház és sok olyan jobboldali választó támogatását, akik mindig is vonakodnak voksukat a baloldalhoz húzó jelöltekre adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik