Nagyvilág

Erős földrengés Észak-Kaliforniában

A Richter-skála szerint 6,5-es erejű földrengés rázta meg Kalifornia északi részét szombaton - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

Személyi sérülés nem történt, de sokan pánikba estek.

A földmozgás epicentruma Ferndale településtől 35 kilométerre nyugatra-északnyugatra, fészke pedig 16 kilométeres mélységben volt. A mintegy 1400 lakost számláló település San Franciscótól 426 kilométerre északra fekszik.

Helyi idő szerint 16 óra 27 perckor mozdult meg először a föld, majd több kisebb utórengés következett, ezek ereje 3,5, 3,7 és 3,8 volt. Kalifornia középső részétől Oregon állam középső részéig is érezni lehetett a rengést.

Nagyobb anyagi kár sem keletkezett sehol, de rengeteg bejelentés érkezett. Ferndale polgármesteri hivatalának épülete megrongálódott.

Számtalan helyen megremegtek az épületek, ablakok és kirakatok törtek be, kémények dőltek le, helyenként pedig megszakadt a telefon-, az áram- és a gázszolgáltatás.

Nem várható cunami, a nyugati parti és alaszkai szökőár-előrejelző központ nem adott ki figyelmeztetést.

A San Francisco-öböl térségét – így harmadik legnagyobb amerikai információs technológiai központot, a Szilícium-völgyet is – már két kisebb erejű földrengés rázta meg csütörtökön és pénteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik