Nagyvilág

Több az ifjú skizofrén

Egyre több a fiatal skizofrén, és a pszichés betegséggel küzdő gyerek. Németországban a 19 évesek közel 20 százalékánál tapasztalható valamilyen pszichés rendellenesség, amit főként a drogfogyasztás okoz.

Egyre több a pszichésen beteg a fiatalok körében, emelkedik a súlyos esetek és a skizofrénok száma is. Németországban, 19 éves korig 10-20 százalékuknál tapasztalható pszichiátriai zavar. A jelenséget azzal indokolja a németországi hofheimi klinika igazgatója, hogy több hasist és marihuánát fogyasztanak és ez nyomot hagy az agyukban – tudósít a Die Welt.

A leggyakoribb panaszok közé tartoznak az érzelmi zavarok, a depresszió, a szorongás, alvászavarok, testi fájdalmak. Ugyanakkor a tinik egy harmada gyógyszerként, vagy nyugtatóként használja a füvet. Erre a British Columbia Egyetem tudósai jöttek rá egy kutatás során, amelynek keretében mélyinterjúkat készítettek drogfogyasztókkal.

A rendellenességek gyakorisága a szociális és családi helyzettől is függ, a szegényebb rétegeknél gyakoribbak. Sokat számít az is, hogy a szülő mennyit beszélget a gyerekkel, vagy mennyire képes felismerni a problémát, akkor, amikor elkezdődik – fejti ki a gyerekpszichológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik