Nagyvilág

Cserben hagyja az EU a görögöket

Bár Görögországot az államcsőd fenyegeti, az Európai Központi Bank tanácsa úgy határozott, hogy nem tesz intézkedéseket azért, hogy megmentse. Ugyanis erre nem adnak lehetőséget az európai egyezmények.

Az EU nem hajlandó megmenteni Görögországot, annak ellenére, hogy az államcsődjének veszélyezteti – jelentette ki Jürgen Stark, az Európai Központi Bank tanácsának tagja. A német közgazdász szerint ugyanis a felelőtlenül ígérgető görög politikusok idézék elő a válságot országukban, így azt nekik is kell megoldaniuk.

„Az európai egyezmények kimondják, hogy az euróövezet tagállamainak csődtől való megmentésére nincs lehetőség, és mi be fogjuk tartani a szabályokat. Enélkül ugyanis nem lehetne fenntartani a szuverén, a költségvetésük felett önállóan rendelkező államok monetáris unióját. A piacok nagyot tévednek, ha azt hiszik, hogy az euróövezet tagállamai a zsebükbe nyúlnak majd Görögország megmentése érdekében” – idézi a The Telegraph Stark nyilatkozatát.

Arról is beszélt, hogy a görög gazdaság legnagyobb problémája, hogy magas, a GDP 168 százalékra rúgó államadósságot gyűjtütt össze és a 12,7 százalékos költségvetési hiánnyal küzd. Szerinte a helyzetet csak a kiadások jelentős csökkentésével tudják orvosolni.

„Mindent elkövetünk a deficit és az adósság mérséklése érdekében” – reagált Jeórijosz Papankonsztantinu görög pénzügyminiszter és azt ígérte, hogy 2012-re az euróövezeten belül előírt 3 százalék alá csökkenti a hiányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik