Nagyvilág

A jordániai robbantó támadása bosszú

"Emír Baitullah Mehsud vérét soha sem felejtjük el. Rajtunk múlik, hogy megbosszuljuk-e Amerikában, vagy másutt. Ez egy üzenet a muszlim nemzet minden ellenségének" - mondta egy videóüzenetben az a jordániai kettős ügynök, aki hét CIA-ügynököt ölt meg egy öngyilkos merényletben.

Videofelvételt mutatott be egy pakisztáni és egy arab tévé arról a jordániai titkos ügynökről, aki december 30-án egy afganisztáni támaszponton öngyilkos merényletben megölt hét CIA-alkalmazottat.

A videón az ügynök, Humam Halíl Abu-Mulal al-Balavi a pakisztáni tálibok parancsnokával együtt látható. “Emír Baitullah Mehsud vérét soha sem felejtjük el. Rajtunk múlik, hogy megbosszuljuk-e Amerikában, vagy másutt. Ez egy üzenet a muszlim nemzet minden ellenségének” – mondja al-Balawi arról a tálib vezetőről, akit augusztusban megöltek.

Arról is beszél, hogy megosztott minden olyan információt terrorista társaival, amelyet az Egyesült Államoktól, illetve Jordániától kapott. Azt állítja viszont, hogy elutasította a két említett ország több millió dolláros ajánlatát arra vonatkozóan, hogy kémkedjen a szélsőséges szervezetek ellen.

Az al-Kaida afganisztáni szárnya csütörtökön jelentkezett a merénylet kitervelőjeként. Akkor a terrorhálózat afganisztáni vezetője közölte, hogy al-Balavi, “amint azt végrendeletében megírta, megbosszulta legbecsesebb mártírjainkat”. Korábbi hírek szerint azonban Balavi fontos információt ajánlott fel a titkosszolgálatoknak arra vonatkozóan, hogy miként tudnák felkutatni az al-Kaida második számú vezetőjét, Ajman az-Zavahrit. De Bruce Riedel, a CIA egykori ügynöke, volt fehér házi tanácsadó azt állította, hogy maga Zavahri bízta meg a jordániai férfit a merénylet végrehajtásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik