Nagyvilág

Zuhan Merkel népszerűsége

Rohamosan csökken az új német kormánykoalíció és Angela Merkel kancellár népszerűsége. A lakosság 70 százalékának bevallása szerint többet vártak a korábbi nagykoalíciót felváltó konzervatív-liberális szövetségtől.

Egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint alig több mint három hónappal a parlamenti választások után a német lakosság csaknem kétharmada elégedetlen a kormány munkájával. Az ARD közszolgálati televízió és a Die Welt című napilap megbízásából végzett közvélemény-kutatásból kitűnt: csalódottak a kormánypártok, azaz a konzervatív CDU és a CSU, valamint a liberális FDP szavazói is. A felmérés szerint az állampolgárok 59 százaléka elégedett a kancellár munkájával, míg decemberben ez az arány még 70 százalékos volt.

Németország legnépszerűbb politikusává a válaszok alapján a kormányban a bajor CSU-t képviselő Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter lépett elő, míg Merkel a második helyre csúszott vissza, őt pedig az ugyancsak konzervatív Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter követi.

A kormánykoalíció népszerűségvesztéséből nem profitáltak az ellenzéki pártok, és tovább folytatódik a szociáldemokrata párt (SPD) régóta tartó mélyrepülése. A közvélemény-kutatásból kitűnt, hogy a lakosság és ezen belül a koalíció támogatói számára a legnagyobb csalódást a CDU/CSU és az FDP közötti viszálykodások okozták, különös tekintettel az adócsökkentésekkel kapcsolatos állandó vitára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik