Külföld

Szabad a melegházasság Portugáliában

admin
admin

2010. 01. 08. 15:42

Megszavazta a portugál parlament az azonos neműek házasságáról szóló törvényt. Örökbe fogadni azért nem lehet majd.

A portugál parlament pénteken első olvasásban megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő, a szocialista kormány által benyújtott törvényjavaslatot, de elvetette szélsőbaloldali és zöld képviselők javaslatát, amely engedélyezte volna az örökbefogadást is az ilyen párok számára.

A kormány törvényjavaslata megkapta az összes balközép párt támogatását. A jobbközép pártok ellenezték a változtatást, és népszavazás kiírását követelték. Ehhez 90 ezer aláírást is összegyűjtöttek, de törekvésük nem nyerte el a törvényhozás többségének támogatását.

A parlament által elfogadott jogszabályt most megvizsgálja az illetékes parlamenti bizottság, mielőtt végleges szavazásra kerül, majd Anibal Cavaco Silva konzervatív államfő elé terjesztik, aki aláírhatja vagy megvétózhatja, de vétóját a parlament elutasíthatja. Ha a törvény végül átmegy, a többségében katolikus Portugália lesz a hatodik európai állam, amely lehetővé teszi az azonos neműek házasságát.

A vitában José Sócrates miniszterelnök is felszólalt, a “szabadság, igazság, egyenlőség és humanizmus törvényének” nevezve a bevezetendő jogszabályt. Emlékeztetett arra, hogy az azonos neműek házassága szerepel tavaly októberben újraválasztott pártja programjában, és része az ország modernizálását célzó törekvésének. Hangsúlyozta, hogy már több ország elfogadta az azonos neműek házasságát, és nincs kétsége afelől, hogy a jövőben újabb országok fognak csatlakozni ehhez. Azt mondta, hogy az azonos neműek házassága hamarosan ugyanolyan természetes dolog lesz, mint a nemek egyenlősége, az abortuszhoz való jog (a Szocialista Párt törölte el az abortusztilalmat 2008-ban Portugáliában) vagy az élettársi kapcsolat.

A törvényjavaslatot nemcsak a konzervatív ellenzék bírálta, hanem – különböző megfontolásokból – homoszexuális szervezetek is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.