Nagyvilág

Elöntötte Romániát az árvíz

Újra emelkedik a Berettyó vízszintje a folyó romániai szakaszán az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt. Az országban sárga jelzésű árvízkészültség van hatályban, a folyó magyar szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Pocsajnál 30 centiméterre ismét megközelítette a vízállás az elsőfokú védelmi készültségnek megfelelő magasságot – közölte a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) védelemvezetője pénteken.

A nagy mennyiségű csapadék miatt Romániában szerda hajnaltól sárga jelzésű árvízkészültség van hatályban – írja az erdely.ma internetes portál. Négyzetméterenként 20-25 liter, szórványosan akár 35-40 liter csapadék is lehet, figyelmeztetett a meteorológiai intézet. Sárga színű csapadékjelzés van érvényben a Bánságban, a Partiumban, Kolozs és Fehér megye nyugati, Máramaros megye, illetve Beszterce-Naszód megye keleti felében.

Tekintse meg képgalériánkat az árvízről!

Tekintse meg képgalériánkat az árvízről!

A Berettyó folyó alsó szakaszán Szeghalomnál továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a tetőzés után ott megkezdődött a lassú apadás. A Tisza Tiszafüred és Rakamaz közötti szakaszán is maradt az elsőfokú készültség: a folyó vízszintje 718 centiméterrel már tetőzött, de az apadás nagyon lassú – tette hozzá a védelemvezető. Tovább árad viszont a Hortobágy-Berettyó, a vízállás rövidesen elérheti a másodfokú készültségi szintet. Borznál péntek reggel 293 centiméter volt a vízszint, a másodfokú védelmi készültséget 300 centiméternél rendeli el az igazgatóság. A Hortobágy-Berettyó torkolati árvízkapujánál csökken a vízszintkülönbség, jelenleg 56 centiméter, az árvízkapu zárva van – mondta.

A Tikövizig területén az elmúlt időszak csapadékos időjárása és a befogadó folyók magas vízállása miatt jelenleg 6 védelmi szakaszon van első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség. A 16 üzemelő szivattyútelep már naponta 1,8 millió köbméter belvizet emel át a befogadókba. A készültség által érintett területen 8700 hektár földet borít belvíz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik