Nagyvilág

Az egész világon pusztít a hideg

Amerikában 19-en meghaltak, Anglia fagyoskodik, Spanyolországot a szél pusztítja.

Évtizedek óta nem mért, mínusz 20 fokot meghaladó fagyra ébredt pénteken Nagy-Britannia, ahol az előrejelzések szerint a hétvégén még hidegebb lesz, és újabb jelentős havazás várható. A rendkívüli hidegben most már korlátozni kell a földgázellátást, és pénteken soron kívüli ülést tartott a brit kormány a helyzet áttekintésére.

A légi közlekedés továbbra is akadozik, és ismét töröltek budapesti járatot. A brit meteorológia péntek délutáni végleges adatai szerint a hőmérsékleti mélypont mínusz 22,3 fok volt. Ezt a skót felföldön mérték, de délen is mínusz 10-15 fokos hajnali fagyokat regisztráltak.

Nagy-Britannia jelentős részét már most is vastag – helyenként félméteres – hótakaró borítja, és számos településen gondot okoz az élelmiszerellátás a behavazott utak miatt. Országszerte mintegy tízezer iskolában szünetel a tanítás. A National Grid, a nagybani országos energiaelosztó cég péntektől leállította a földgázszállítást több olyan iparvállalatnak és erőműnek, amelyek más forrásból, például szénből is fedezni tudják energiaigényüket. Az országos gázfogyasztás előző nap 454 millió köbméter volt, ami minden korábbi napi rekordot megdöntött.

Az Egyesült Államokban eddig 19 emberéletet követelt a szokatlanul kemény tél; napok óta 180 millió amerikai reszket a hidegtől. A havazási és hőmérsékleti rekordokat megdöntő sarki eredetű hidegfront határozza meg a héten az ország középső és keleti felének időjárását, egészen a déli Floridáig. Iskolák tucatjait zárták be, repülőgépjáratok százait törölték, és számottevő károk keletkeztek a mezőgazdaságban az utóbbi napok rideg időjárási körülményei miatt.

Még a délkeleti Georgia államban is a legrosszabbra készülnek fel az emberek; az üzletek polcairól elfogytak a lapátok és a kerozinmelegítők, megcsappant a sókészlet. Sokan kihűlés miatt haltak meg, így az a 88 éves chicagói asszony is, aki nem tudta fűteni lakását.

Franciaország túlnyomó részén jelentős mennyiségű csapadék, zömében hó esett, ami elérte a Földközi-tenger környékét is. Számos autópályát lezártak, a kamionforgalmat leállították. Több helyütt szünetel az oktatás, mert az iskolai buszok nem közlekednek. Fennakadások voltak Párizs tömegközlekedésében is, a fővárost Londonnal és Brüsszellel összekötő Eurostar korareggeli és későesti járatait törölték az angliai mostoha időjárási viszonyok miatt.

Különösen Észak-Spanyolországban érezhető a már előre beharangozott “sarkvidéki” hideg, a közlekedést az ország nagy részén nehezíti a jeges eső és hó. Galíciában megbénította a forgalmat a hatalmas mennyiségű hó, sok utat lezártak. Mallorca szigetén orkánszerű viharok vittek végbe nagy pusztítást, Palma de Mallorca kikötőjét a hatalmas hullámok miatt le kellett zárni. Viszont kellemes, tavaszias az időjárás a Kanári-szigeteken, ahol 20 fokos meleg van.

Svájcban a Szent Gotthárd-hágót és Szent Bernát-hágóhoz vezető útvonalat lezárták pénteken a teherforgalom elől, a nagy hó miatt Közép-Svájcban és Tessinben minden teherautót megállítottak, és külön parkolókba irányítottak. A figyelmeztetések szerint az egész országban további havazás várható, a hótakaró vastagsága elérheti a fél métert is.
Lengyelországban a rendkívüli fagy az utolsó két napban kilenc halálos áldozatot követelt, így november óta csaknem 140-en haltak meg kihűlés következtében, majdnem kétszer annyian, mint az előző év hasonló időszakában. Az áldozatok főként 35 és 50 év közötti hajléktalanok, halálukban az alkoholfogyasztás is közrejátszott.

Több mint 200 településen nincs áram Ukrajna középső és keleti részén a csütörtökön átvonult heves szélvihar és havazás miatt. Több mint háromszáz buszjáratot töröltek, míg Ukrajna déli részén 15 vonat késett. Az ukrán közlekedési minisztérium szerint a főutakon és az alsóbbrendű utakon nincs fennakadás a személyautók közlekedésében. A térségben kétezer jármű és két és félezer hómunkás dolgozik a nagy mennyiségű hó eltakarításán. A jegesedés miatt Ukrajna egyes tengeri kikötői csak korlátozottan működnek.

Marokkóban a sűrű havazás több fő- és mellékutat megbénított a Közép-Atlasz hegység több pontján – közölte pénteken a felszerelés- és szállításügyi minisztérium illetékese. Már előző nap zavarokat okozott a havazás a nemzeti légitársaság, a Royal Air Maroc (RAM) több európai járatának közlekedésében.
Az észak-afrikai ország más térségeiben, északon és a délnyugati Esszauira környékén a csütörtökön és pénteken lezúduló özönvízszerű esőzés okozott közlekedési gondokat. Ugyanezen okokból csütörtökön akadozott a Rabat és Casablanca közötti vasúti közlekedés is.

Ezzel szemben a Földközi-tenger medencéjének délkeleti peremén, Izraelben nyárias időjárás köszöntött be, és ezrek indultak a tengerparti fürdőhelyekre, hogy élvezzék a több mint plusz 20 fokos meleget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik