Nagyvilág

Sarkvidéki hideg és hókáosz Európában

Nagy-Britannia egyes partvidékein - csaknem fél évszázada először - most már a tenger is kezd befagyni. Rendkívüli gondokat okoz a szinte sarkvidéki hideg és a hóesés Németországban is, míg Spanyolországban helyenként már hóláncra is szükség van.

Anglia: akár -20 fok is lehet

Anglia középső és déli vidékein – ahol előző nap fél méteres hó esett – csütörtök reggel mínusz 18 fokot mértek, ami 20 fokkal hidegebb az ilyenkor szokásos hajnali hőmérsékletnél. A brit meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint azonban még ennél is hidegebb lesz: péntek reggelre mínusz 20 fok körüli fagyot jósolnak a szakértők.

Angliában és Walesben tízezer iskolában szünetel a tanítás.
A rendkívüli hidegben több partszakaszon elkezdődött a tenger jegesedése. A BBC csütörtöki beszámolója szerint számos angliai városban gondot okoz az üzletek élelmiszerkészleteinek feltöltése a behavazott utak miatt. Szakértők szerint ha nem enyhül az időjárás, hamarosan a földgázellátással is problémák lehetnek.

A londoni Gatwick repülőtéren 136 járatot töröltek, köztük a Malév két járata közül az elsőt. Újra elromlott egy Eurostar szuperexpressz a Csatorna-alagút London felé vezető szakaszában. A vonatot műszaki mentőegység vontatta ki az alagútból.

Németország: késnek a vonatok

A Németországban is szokatlan, a mínusz 10 fokot napközben megközelítő hideg, a fagy és a jég mind nagyobb fennakadásokat okoz a közúti, a vasúti és a légi közlekedésben is. A pályaudvarok zsúfolásig teltek a késve érkező szerelvényekre váró utasokkal. A fagy és a jég miatt az elmúlt órákban több németországi repülőtérről késve indultak a repülőgépek.

Spanyolország: hólánc is elkel

Havazás és jegessé vált utak akadályozták a közúti közlekedést Spanyolország nagy részében. Elsősorban az északi régió szenvedte meg a kemény téli időjárást. Számos országutat és hegyi hágót le kellett zárni, illetve utóbbiak csak hólánccal voltak járhatók. Madridban is havazott. A délen fekvő Cádiz térségében kiadós esőzés okozott gondot, vízzel árasztva el utakat, pincéket és mélygarázsokat.

USA: nem ritka a -46 fok

Az Egyesült Államok középső és keleti felében elterülő államok csütörtökön is a napok óta tartó sarki hideg szorításában voltak. A hideg a déli Floridáig hatol, ahol a tampai nemzetközi repülőtéren több járat csak késve szállhatott fel a gépek jegesedése miatt.

Az előrejelzések szerint a szokatlanul tartós rideg időjárás a hétvégéig bizonyosan kitart. Még a Mexikói-öböl partján is havazást jósolnak a Dél-Karolinától a Louisianáig húzódó sávban; éjszaka több helyen -17 Celsius foknál hidegebb szelek söpörtek végig.

A kemény tél több térségben rekord havazást hozott, Ohio északi részén újabb 12-15 centiméter hó hullott. A Kanadával határos Észak-Dakotában a havazás közepette helyenként -46 fokos hideget mérnek. Veszélyes lehűlés várható a következő napokban is, Dél-Dakotában és Nebraskában is.

Kína: fogyóban a szénkészlet

A kínai hatóságok több száz gyár ideiglenes leállítását rendelték el az ország középső részén, hogy elegendő energiát tudjanak biztosítani a lakóházak fűtésére a rendkívüli hidegben. A Sanghajtól délnyugatra eső Vuhan (Wuhan) városban csaknem kétezer acélkohó, élelmiszer-feldolgozó és egyéb gyár zár be hetente két napra december vége óta.

Az ország legnagyobb áramszolgáltatója szerint a kínai erőművek többsége rendben működik, ám a szénkészletek vészesen fogynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik