Nagyvilág

Nem kezelhetjük “rövidnadrágos gyerekként” Szlovákiát

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint megengedhetetlen, hogy Magyarország "rövidnadrágos gyerekként" kezelje Szlovákiát.

Lajcák úgy véli, hogy – különösen a parlamenti választások után – a két ország kormányának tárgyalóasztalhoz kell ülnie.

A miniszter a szlovák-magyar kapcsolatokat olyan lappangó problémának tartja, amely régebbi, mint a szlovák állam.

“Állandóan jelen van” – jelentette ki abban az interjúban, amelyet a SITA pozsonyi hírügynökség hozott nyilvánosságra csütörtökön. Megjegyezte: ez a probléma időnként kiélesedik.

Lajcák számára ez nem meglepő. Az azonban meglepte, hogy milyen “dühvel lép fel időnként a magyar (politikai) színpad”. Főleg a magyar politikusok államnyelvtörvénnyel összefüggő nyilatkozatai sokkolták, amelyek – szerinte – a leginkább felkavarták a kétoldalú kapcsolatokat.

Szlovákia jelenleg elsősorban azt várja el a magyar féltől, hogy kivizsgálja az elmúlt évi támadásokat a Magyarországon működő szlovák diplomáciai képviselet, intézetek ellen.

Ezekre főleg azután került sor, hogy tavaly augusztusban Szlovákia nem engedte be az országba Sólyom László magyar államfőt, aki Révkomáromba tartott Szent István új szobrának felavatására.

“Az volt az érzésem, hogy Magyarországon mindenki abban versenyez, hogyan keresheti a problémát csak a mi (szlovák) oldalunkon” – jegyezte meg a pozsonyi diplomácia vezetője. Azt állítja, egyetlen mérvadó hangot sem hallott, amely feltette volna a kérdést, hogy nem történt-e hiba a magyar oldalon is.

“Magyarország semmi esetre sem viselkedhet úgy velünk (szlovákokkal) szemben, mintha rövidnadrágos gyerekek lennénk” – húzta alá Miroslav Lajcák a SITA hírügynökségnek adott interjújában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik