Nagyvilág

Köznevetség tárgyává vált Szlovákia

Köznevetség tárgyává tette magát Szlovákia a poprádi repülőtéren végrehajtott, félresikerült biztonsági akcióval - vélte egybehangzóan a csütörtöki szlovákiai sajtó.

A szlovák rendőrség akciója “a testületre és az országra is szégyent hozott” – írja a Sme című liberális napilap a Planetáris kudarc című kommentárjában. Úgy véli, hogy a politikai felelősséget a botrányért az idegenrendészet igazgatójának és a belügyminiszternek kellene viselnie.

„Jogállamban a biztonsági szolgálat nem változtathatja kísérleti nyulakká a semmit sem sejtő légi utasokat” – mutat rá az újság. Megjegyzi: nem létezik olyan törvény, amely lehetővé tenné, hogy a rendőrség a tesztelés céljából titokban robbanóanyagot helyezzen el az utasok poggyászában.

Abból, hogy ez a szlovák rendőrségnél bevett dolog – ahogy azt Tibor Mako, az idegenrendészet igazgatója állította -, az következik, hogy a testületnél „a durva törvénysértés mindennapos gyakorlat”.

A Sme leszögezi: egyértelműen botrányos az is, hogy az egész ügyről a szlovák állampolgárok csak a külföldi sajtóból szerezhettek tudomást.

A Pravda című független napilap szerint hatalmas nemzetközi botrányról van szó, amiért Robert Kalinák belügyminiszter viseli a legfőbb politikai felelőséget, s ezért le kellene mondania. A miniszternek – állítja a Pravda – már eddig is sok van a rovásán. „A sárga lap már nem elég. A nemzetközi botrányért csak piros lapot kaphat” – húzza alá a népszerű lap.

Megjegyzi: a szlovák államhatalom és képviselői sajnos továbbra sem tartják a szabad állampolgárt partnerüknek, hanem csak egy olyan bábunak, akivel bármikor kedvük szerint manipulálhatnak, akinek egyetlen kötelessége, hogy adót fizessen és semmit se bíráljon.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap azt írja, hogy a botrány következtében „a szlovák rendőrség és Szlovákia megbízhatósága nagy csorbát szenvedett”.

A bulvárlapok szerint a szlovák rendőrség amatőr és törvénysértő módon járt el. „A szlovák rendőrség szégyent hozott az országra” – foglalta össze a világsajtó írásait a Plus Jeden Den című napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik