Nagyvilág

Az amerikaiak készültek a nigériai merénylő kihallgatására

Az amerikai határőrség készült arra, hogy a detroiti repülőtéren kihallgatja azt a nigériai férfit, aki karácsonykor az alsónadrágjába rejtett robbanószerrel megpróbálta felrobbantani az Amszterdamból induló amerikai repülőgépet - írta szerda este internetes oldalán a Los Angeles Times.

A lapnak a biztonsági erők egyik magas rangú, névtelenséget kérő tisztviselője elmondta, hogy az amerikai határőrség biztonsági emberei akkor értesültek Umar Farouk Abdulmutallab állítólagos kapcsolatairól az iszlám szélsőségesekkel, amikor már a repülőgépen úton volt Detroit felé. Ekkor döntöttek arról, hogy érkezésekor kihallgatják.

Az alapján kezdtek gyanakodni, hogy egy szövetségi adatbázisban szerepelt egy jelzés az amerikai külügyminisztériumtól, amely szerint a nigériai szélsőségesekkel állhatott kapcsolatban Jemenben.

A lap arról is írt: nem lehet tudni, hogy az értesülés mennyire volt súlyosnak tekinthető a holland hatóságok számára, aminek alapján megakadályozták volna Abdulmutallab utazását.

A nigériai fiatalember ellen szerdán hat pontban emelt vádat a Michigan állambeli Detroit vádesküdtszéke. Egyebek között tömegpusztító fegyver használatának kísérletével és gyilkossági kísérlettel akarják felelősségre vonni. A vádiratban nincs említés terrorcselekményről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik