Nagyvilág

Tiltakoznak Verespatakért

Romániában úgy döntöttek civil szervezetek, köztük több magyar is, hogy Brüsszelben tesznek panaszt, ha a Legfelsőbb Védelmi Tanács fog határozni Verespatak ügyében. Azért tiltakoznak ellene, mert a minisztérium köteles felmérni a projektnek a környezetre gyakorolt hatását, de ezt nem teheti a tanács közreműködésével.

Brüsszelben szeretnének panaszt tenni a romániai civil szervezetek amiatt, hogy a bukaresti hatóságok a szaktárcák “feje fölött”, azaz a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban (CSAT) készülnek dönteni a Verespatakra tervezett színesfémbánya ügyében.

A Jogi Forrásközpont tizenhárom másik – köztük számos erdélyi magyar – szervezet nevében szólította fel az államfőt és Adrian Videanu gazdasági minisztert, hogy vonják vissza korábban tett bejelentésüket, miszerint a CSAT-ra és a megkérdezett szakértőire bízzák a döntést.

A civilek emlékeztetnek, hogy a romániai joggyakorlatba is átültetett európai uniós szabályozások alapján a bukaresti hatóságok kötelesek az illetékes minisztérium útján – esetleg az igazságszolgáltatás fórumai révén – felmérni a projektnek a környezetre gyakorolt hatását, de ezt semmiképpen sem tehetik a védelmi tanács közreműködésével.

“Felszólítjuk az államfőt és a gazdasági minisztert, ne avatkozzék bele a verespataki bányatervnek a környezetre gyakorolt hatását vizsgáló folyamatba, ellenkező esetben panasszal fordulunk az Európai Bizottsághoz” – hangzik a civilek fenyegetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik