Nagyvilág

Múzeumba viszik az auschwitzi feliratot

A lengyel ügyészség megerősítette, hogy egy svéd férfi megrendelésére lopták el az auschwitzi koncentrációs tábor kapuján lévő feliratot. Az eredeti betűk múzeumba kerülnek.

A svéd férfi két lengyel társa kíséretében tavaly tavasszal felkereste az emlékhelyet, majd megbízta őket azzal, hogy lopják el a fémből készült, mintegy ötméteres „Arbeit macht frei” (A munka szabaddá tesz) feliratot. Ezt december 18-án meg is tették. Az elkövetőket – a két említett és három másik lengyel visszaeső bűnözőt – három nappal később elfogták, ők be is vallották a lopást. Mind az öten előzetes letartóztatásban vannak.

A svéd férfi kilétéről Lengyelország tájékoztatta Svédországot – mondta Artur Wrona krakkói ügyész, aki szerint a felirat visszakerülhet a helyére még január 27., a tábor felszabadításának 65. évfordulója előtt. Az ügyésznek ellentmondva néhány órával később a lengyel kulturális miniszter valószínűtlennek nevezte, hogy az eredeti betűket ismét az egykori haláltábor bejárata fölött helyeznék el. Bogdan Zdrojewski ezt a megoldást „túl kockázatosnak” minősítette, tekintettel arra, hogy a kovácsoltvas betűk így ki lennének téve az időjárás viszontagságainak.

Szerinte ezért az eredeti feliratot – amelyet egy auschwitzi lengyel fogoly kovácsolt a 40-es évek elején – inkább a tábor területén lévő múzeumban, „fedett és biztonságos helyen” kellene elhelyezni. Röviddel a lopás után másolattal pótolták a haláltábor bejárata fölötti szöveget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik