Nagyvilág

Megkövezték egymást aktivisták és rendőrök

Kövekkel dobálták egymást egyiptomi rendőrök és segélyszállító aktivisták a Gázai övezetnél. A dulakodás oka, hogy arról vitatkoztak, hol keljen át a segélyekkel teli konvoj.

Egyiptomi biztonsági erők összetűzésbe kerültek egy Gázai övezetbe tartó segélyszállító konvoj tagjaival, akik között ott van a palesztin ügyért régóta kampányoló George Galloway brit parlamenti képviselő. A dulakodás azért tört ki, mert az egyiptomi hatóságok közölték, hogy a 198 teherautó közül 59-nek egy Izrael által felügyelt ellenőrzőponton keresztül kell belépnie az övezetbe.

Az élelmiszert és más felszereléseket szállító menet tagjai viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy kizárólag az egyiptomi ellenőrzés alatt álló rafahi átkelőt vegyék igénybe. Ekkor kezdtek el egymásra köveket hajigálni a rendőrök és az aktivisták. Utóbbiak néhány rendőrt egy időre túszul ejtettek. Az összetűzésekben több mint ötvenen megsebesültek.

Egy egyiptomi biztonsági forrás szerint a rendőrök azért ragaszkodtak álláspontjukhoz, mert a teherautókon olyan felszerelés van, amelyet tilos a rafahi átkelőn keresztül a térségbe vinni. Az aktivisták viszont azt állítják, korábban az egyiptomi hatóságok beleegyeztek abba, hogy az egész szállítmányt átengedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik