Külföld

„Megsemmisítő” bolygó érkezhet

admin
admin

2010. 01. 06. 10:33

Tudósok vitatkoznak arról, hogy a Föld fog-e találkozni egy aszteroidával, az Apophis-szal. Míg a NASA szakértői azt mondják, hogy nem kell tartani a becsapódástól, Oroszországban nemzetközi csúcsra készülnek, hogy tervet dolgozzanak ki a bolygó eltérítésére.

2036-ban a Föld egy aszteroidával, az Apophis-szal találkozhat, mert számítások szerint az veszélyesen közel halad a pályáján. Nevét egy egyiptomi istenről kapta, mert a hozzá tartozó melléknév „a megsemmisítő” volt. Ugyanis, ha az összeütközés megtörténne, regionális pusztítást okozna, mert a tengerbe csapódó kisbolygó nagy szökőárat indítana el.

Szakértők eddig azt gyanították, hogy 2029-ben közelíti meg leginkább a Földet, de a legújabb kutatások 2036-ra változtatták az időpontot, mert kiderült, hogy addig pályaváltozást szenved. A NASA legfrissebb álláspontja szerint mégis kicsi az esélye, hogy eltalálja a Földet, de ez nem nyugtatja meg az orosz űrügynökséget. Anatolij Perminov, igazgató elmondta, hogy kidolgoznak egy tervet, amivel biztosítják, hogy az Apophis elkerülje a légkört.

Ezért nemzetközi csúcsot terveznek rendezni, ahol – szakértők és politikusok – döntést hoznának arról, hogy miként hárítsák el a veszélyt. Az oroszok azt szeretnék elérni, hogy kellő pénz és tudás gyűljön össze ahhoz, hogy 2029-ben egy űrsiklót juttassanak az objektum felszínére, mely megsemmisítené, de legalábbis eltérítené azt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.