Nagyvilág

Jemen lehet a következő Afganisztán

Miután Afganisztánban gyengülni látszik az al-Kaida, úgy tűnik, Jemen a következő állomás, ahol a terrorszervezet kiképezheti az európai és amerikai célpontok elleni támadások végrehajtóit. Amerika figyelme már Jemen felé fordult, és a világ vezető hatalmának pénztárcája is kinyílt.

A nemzetközi közvélemény figyelme az utóbbi egy hétben egyértelműen Jemenre összpontosult. Az Arab-félsziget dél-nyugati csücskén található országban működő al-Kaida sejtek megerősödtek, támadásaik és terveik pedig már egyáltalán nem csupán az ország területére korlátozódnak.

Az al-Kaida új szállása

Jemen déli részén szeparatista lázadók, északon pedig iszlamista milíciák ellen folytatja a küzdelmet már évek óta a kormány. A folyamatos feszültség és készültség jelentősen gyengíti az államhatalom egyébirányú tevékenységeit és a válság elmélyüléséhez vezet. Erős a félelem, hogy Jemen lehet a következő “bukott állam”.

Az ország már elhelyezkedése folytán is összekötő kapocs a különböző terrorsejtek között. Északról Szaúd-Arábia határolja, ahol – a szaúdi hatalom törekvései ellenére – számos al-Kaida tag tartózkodik. Délnyugati szomszédja az Ádeni-öböl másik oldalán fekvő Szomália, melynek kormánya a fővároson kívül nem igazán képes éreztetni hatalmát, így bukott államként szintén a terroristák törzshelye.


Nagyobb térképre váltás

Az utóbbi időben rengeteg afrikai menekült érkezett Jemenbe, legtöbbjük szomáliai. A nehezen ellenőrizhető partvidéken számos terrorista is sikerrel kelt át, így kiváló kapcsolatot ápolhatnak a Szomáliában és a Jemenben tevékenykedő al-Kaida sejtek, és zavartalanul folyik a fegyvercsempészet is.

Európa is célpont

A terrorfenyegetés növekedése miatt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság terrorellenes erők telepítését tervezi Jemenben. Az Obama-adminisztráció kiemelt helyen foglalkozik a jemeni válsággal és biztosította az állami vezetést, hogy minden segítséget megadnak a terroristák elleni harchoz. Nem kell természetesen csupán önzetlen támogatásra gondolni, a közvetlen fenyegetettségen kívül fontos tényező, hogy az Ádeni-öblön keresztül mozog a közel-keleti olajszállítmányok jó része is.

A határozott intézkedések kiindulópontja egyértelműen a karácsony napján meghiúsult terrortámadás volt. A sikertelen akció azonnali vészjelzésként szolgált nemcsak az Egyesült Államok, de az egész nyugati világ számára is. Gordon Brown brit miniszterelnök január 28-ára nemzetközi találkozót hívott össze Londonba, melynek témája a Jemenben otthonra találó radikalizmus és a terror elleni küzdelem lesz. Barack Obama január 2-án, első 2010-es beszédében a karácsonyi meghiúsult támadásról, annak következményeiről és a szükséges intézkedésekről tájékoztatta az amerikai állampolgárokat.

Az elmúlt években a Jemennek biztosított csökkenő pénzügyi támogatást Obama elnök ígérete szerint duplájára emelik, és segítséget nyújtanak a helyi hatóságok kiképzésében is. David Petraeus tábornok, az amerikai központi haderők parancsnoka szombaton látogatott az ország fővárosába, hogy Ali Abdullah Saleh jemeni elnökkel tárgyaljon. A jelenlegi helyzet valószínűleg ráirányítja a figyelmet Szomáliára is, ahol szintén a békefenntartó erők növelésére lehet számítani.

A hétvégén bezárták a brit és az amerikai nagykövetségeket is Jemenben. A két kormány arra hivatkozott, hiteles forrásokból arról értesültek, hogy az al-Kaida jemeni szervezetei támadást terveznek a nagykövetségek ellen. Az amerikai nagykövetség azóta újra megnyitotta kapuit.

Támadás karácsonykor

A nigériai származású, 23 éves Umar Farouk Abdul Mutallab december 25-én sikertelenül próbálta működésbe hozni az alsónadrágjába rejtett robbanószerkezetet a Northwest Airlines 253-as járatán, mely Amszterdamból tartott Chicagoba – ezzel irányította a nagyhatalmak figyelmét Jemenre.

gazdag bankár fia a terrorista

A terrorista édesapja az egyik leggazdagabb afrikai bankár, Nigéria legfontosabb bankjának vezérigazgatója, Alhadzsi Umaru Mutallab, édesanyja pedig jemeni származású – írja a CNN. A 23 éves Mutallab Londonban járt egyetemre, ahol 2008 júniusában mérnöki diplomát szerzett. Az egyetem iszlám társaságának elnöke volt, és gyakran szervezett békés tüntetéseket az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok terror elleni harcának módszerei ellen. Ekkor került a brit titkosszolgálat, az MI5 látókörébe radikális iszlám szervezetekkel és személyekkel kialakított kapcsolatai miatt. 2008-ban többszöri belépésre feljogosító vízumot kért és kapott az Egyesült Államokba, ahol több mint két hetet töltött. 2009 májusában Mutallab újra Londonba akart utazni, de ez alkalommal megtagadták a vízumkérelmét arra hivatkozva, hogy az utazás céljaként megnevezett képzés, melyre jelentkezni kívánt, nem is létezett. A fiatal férfi neve a kiemelt biztonsági listára került, de az információt az Egyesült Királyság nem közölte más országokkal. Mutallab ezután Jemenbe utazott, ahol arab nyelvtanfolyamra járt, de hamarosan otthagyta a képzést, eltűnt a hatóságok látóköréből, és egy iszlám egyetemre jelentkezett. Apja novemberben a nigériai amerikai nagykövetségen aggodalmának adott hangot, miszerint fia szélsőséges nézetek iránti szimpátiáját hangoztatta üzeneteiben és valószínűleg még mindig Jemenben tartózkodik. Mutallab neve felkerült a lehetséges terroristák nevét tartalmazó amerikai listára, de a berepülést tiltó listára nem, és amerikai vízumát sem törölték.

Az eset után megerősítették a reptéri ellenőrzést az Egyesült Államokban, és keresik a felelősöket. Az eset több szempontból is rossz bizonyítványt állít ki az amerikai biztonsági intézkedésekről. Egyrészt a terrorista nem szerepelt egyetlen tiltó listán sem radikális iszlamista kapcsolatai ellenére, sőt amerikai vízuma is volt, így könnyedén repülhetett az Egyesült Államokba. Másrészt a reptéri ellenőrzés során nem fedezték fel az alsónadrágjába rejtett robbanószerkezetet sem.

Felhasznált források: Al Jazeera, Yemen Post, CNN

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik