Külföld

Buta hiba a szlovák bombaügy?

admin
admin

2010. 01. 06. 19:55

Az ír hatóságokat kihozta a sodrából, a külföldi szakértőket pedig sokkolta a szlovák biztonsági szolgálat félresikerült repülőtér-biztonsági kísérlete. Nyolc légi utas feladott poggyászába robbanóanyagot és bombaalkatrészeket csempésztek, s azután - noha egyet nem találtak meg - hagyták felszállni a gépet.

Szlovák részről „buta hibának” minősítették az esetet, ír illetékesek viszont úgy vélik, hogy eleve esztelenség működőképes robbanóanyagot vagy bomba alkatrészeket rejteni mit sem sejtő polgárok csomagjába. Azért is haragszanak, mert a szlovák fél csak három nap késéssel értesítette őket a mulasztásról, de azért is, mert a pilóta a felszállás mellett döntött, bár megmondták neki, hogy robbanóanyag van a gépen.

Elveszhetett volna

Biztonsági szakértők szerint az eset rámutat a feladott csomagok átvilágításos ellenőrzésének alkalmatlanságára – éppen ezt a rendszert akarták leellenőrizni a poprádi repülőtéren, amikor a robbanóanyagot elrejtették. Clark Kent Ervin, az amerikai belbiztonsági minisztérium volt szakértője szerint ilyesmit egyáltalán nem szabad tenni valakivel a tudtán kívül. Chris Yates repülési szakértőt „a hideg is kirázta az ötlettől”, és felvetette, mi minden történhetett volna.

A csomag másik targoncára is kerülhetett volna a repülőtéren, elkeveredhetett volna, és akkor az a helyzet áll elő, hogy a robbanóanyag egy másik gépen repül ismeretlen helyre, és meg kell találni. Akár el is lophatták volna – mondta az amerikai hírügynökségnek. Yates emlékeztetett arra, hogy bár az ellenőrzések mindenütt folyamatosan zajlanak egy sor hatóság bevonásával, de ártatlan utasokat soha nem kevernek bele.

Ügynököknek kell tesztelni

Általában a titkos ügynökök normális utasnak tettetik magukat, és így próbálnak átmenni a biztonsági ellenőrzésen, s ha a csomagjukban vitt robbanóeszközöket nem fedezik fel, akkor igazolják magukat, és komoly kérdéseket tesznek föl. Yates szerint a szlovák kísérlet miatt ki kell rúgni a felelőst.

A világ élvonalához tartozó izraeli szakértőket is megdöbbentette a balul sikerült próba. Rafi Szela, a belbiztonsági ügyekre szakosodott AR Challenges tanácsadó cég elnöke elmondta, hogy Izraelben minden nap folyik a gyakorlatozás: megpróbálnak átvinni az ellenőrzésen robbanóanyag utánzatot, de erre soha sem ártatlan utasokat, hanem önkénteseket használnak, és a mozgást is szorosan követik. „Rendkívül veszélyes, ami történt… a robbanószerek sohasem maradhatnak ellenőrizetlenül” – mondta.

A szlovákiai incidens nagyon hasonlít egy hat évvel ezelőtti francia esetre, amikor biztonsági ügynökök több mint száz gramm robbanóanyagot rejtettek el egy mit sem tudó utas csomagjában a Charles de Gaulle repülőtéren. A csomag soha sem került elő, bírálatok viszont özönével érkeztek. A franciák ezután abbahagyták a mit sem sejtő ártatlanok belekeverésével folyó tesztelést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.