Nagyvilág

Bombát csempészett a repülőre a szlovák reptéri rendészet

A nemzetközi jogász szerint jogszerűtlenül, gyanútlan utasok csomagjaiban rejtett el robbanóanyagokat a szlovák reptéri rendészet, hogy így teszteljék a biztonsági hálójukat. Az egyik csomag egészen Dublinig jutott. Az ír hatóságokat háromnapos késéssel értesítették az ügyről.

Szombaton nyolc gyanútlan szlovák állampolgár érkezett a pozsonyi és a poprádi repterekre. Az utasok csomagjában tudtukon kívül robbanószerek összetevőit, eszközeit rejtették el a szlovák reptéri rendőrség emberei – írja a CNN. A cél a szlovák reptéri ellenőrzés tesztelése volt, ami hét gyanútlan célpontnál sikerült is, azonban a nyolcadik utas a halálos összetevőket tudtán kívül feljuttatta a repülőgépre.

A szlovák férfi ezután minden fennakadás nélkül hazatért dublini otthonába, poggyászában a robbanóanyaggal. A szlovák hatóságok csak három nappal később, kedd reggel értesítették ír kollégáikat, akik azonnal lezárták a környéket és letartóztatták a férfit. Először letartóztatták, de miután teljesen nyilvánvaló vált, hogy nem tudott arról, mit tartalmaz a csomagja, elengedték.

A 49 éves szlovák villanyszerelő csomagjában elrejtett 90 grammnyi RDX, más néven hexogén vagy T4 önmagában stabil, azonban más összetevőkkel keverve az egyik leghatékonyabb, a katonaság által is használt robbanóanyag. Az anyag kedvelt hozzávalója volt a repülőgépek ellen elkövetett robbantásos merényletek bombáinak is.

Valki László nemzetközi jogász szerint ilyen bődületes ügyre nem létezik nemzetközi jogszabály. Szlovákiával szemben kizárólag akkor lehetne nemzetközi jogi eljárást indítani, amennyiben valóságos robbantási szándék állna a háttérben, de ez jelen esetben kizárható.

Szlovákiának saját belső jogszabály alapján kell felelősségre vonnia azokat tisztviselőket, akik részt vettek az akció kidolgozásában és végrehajtásában. Az állampolgár a jogász szerint semmiképpen sem büntethető, ha kiderül, hogy nem tudott a csomagban elrejtett robbanószerről.

Hasonló ellenőrzéseket más államok hatóságai is szoktak végezni, azonban minden esetben saját embereikkel és nem civilekkel, főleg nem a kiszemelt utasok értesítése nélkül. Mint Valki László is elmondta, az eljárás, hogy ilyen anyagokat vagy bármit a hatóságok az állampolgárok csomagjában elrejtsenek, abszolút jogszerűtlen.

Az ír igazságügyminiszter azonnali nyomozást rendelt el az ügyben. A szlovák belügyminiszter, Robert Kalinák sajnálatát fejezte ki az esettel kapcsolatban, és teljes körű együttműködést ajánlott az ír hatóságoknak a kedden megindított nyomozásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik