Nagyvilág

20 évre ítéltek egy videós újságírónőt

20 év börtönre ítéltek Burmában egy videós újságírónőt, csupán azért, mert felvételeket készített egy buddhista kolostorban. Az országban uralkodó katonai junta olyanokat is megbüntetett, akik egy ciklon áldozatain akartak segíteni. A történtek felháborítják a Riporterek Határok Nélkül és a Mianmari Médiaszövetséget is.

Húszévi börtönre ítéltek egy videós újságírónőt, kísérője pedig 26 évet kapott Burma fővárosában, Mianmarban. A 25 éves Hla Hla Vin szabadúszóként egy televíziónak dolgozott szeptemberben, amikor letartóztatták, mert ellátogatott egy pakokkui buddhista kolostorba és felvételeket készített – közölte a Riporterek Határok Nélkül és a Mianmari Médiaszövetség.

A két szervezet közleményében elítélte a bírósági döntést, mert felháborítónak találják az ügyet. Burmát jelenleg katonai junta avagy tanács vezeti, őket is bírálták. “Az emberek az idei választási évben a nyitás és a jó szándék jeleit
várták a juntától, de a videós újságírónőre kimondott rendkívül szigorú
ítélet és a junta vezetőjének minapi fenyegető kijelentései kevés
reményt hagynak a választások szabadságát illetően” – áll a
közleményükben.

2007-ben tüntetések zajlottak az országban és elítélték azokat is, akiket részvétellel gyanusítanak. Azokat a katonákat, szerzeteseket, diákokat, újságírókat is megbüntették, akik nem hivatalos akciókkal segítették az országra 2008 márciusában lecsapó Nargis ciklon áldozatait.

Míg az ellenzék vezéralakja, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji az elmúlt húsz évből több mint 14-et fogságban töltött, Than Sve tábornok-államfő arra kérte a lakosságot, hogy “jól
válasszon” az ez évre ígért választásokon, amelyek pontos időpontját
még nem tűzték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik