Nagyvilág

Vészhelyzet Albániában

Az albán kormány kedden közölte, hogy az ország északnyugati részében vészhelyzet alakult ki az áradások miatt. A víz házak százait öntötte el, sok helyen ki kell telepíteni a falvak lakosságát.

„Igazi katasztrófával állunk szemben, a meteorológiai előrejelzések az esőzés erősödését jósolják a következő napokra” – nyilatkozta Sali Berisha miniszterelnök, aki felkereste a katasztrófasújtott területet. A helyi hatóságokat a hadsereg is segíti a kitelepítésekben, de a felhívások ellenére a falusiak nagy része vonakodik otthagyni lakhelyét, és a megélhetésüket biztosító állatokat.

A sajtó jelentése szerint Shkodra térségében előfordult, hogy a hétfőn elszállított emberek kedden hazatértek elárasztott házaikba. A katasztrófavédelem illetékese szerint 570 ház került víz alá, kétszázat elzárt a víz a külvilágtól, s az áradás 3500 hektár mezőgazdasági területet öntött el. „A meteorológusok attól félnek, hogy a víz áttöri a gátakat, veszélybe sodorva a lakosok életét” – mondta katasztrófavédelmi illetékes, és hozzátette, hogy „ha kell, erőszakkal is evakuáljuk a lakosságot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik